Северозападна България е най-бедният регион в ЕС

На първо място по покупателна способност е централната западна част на Лондон – 580% от средното за ЕС ниво

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС | StandartNews.com

Българският Северозападен район е с най-ниския регионален брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в ЕС, измерен в СПС - стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните. Стойността на показателя е 29% от средното за общността, показват данни на Евростат за 2015 г., публикувани днес.

След него най-зле по покупателна способност е Майот във Франция (31%), Южният централен район и Северният централен район в България (33%) и Североизточният в Румъния (34%).

От общо 19 региона с БВП на глава от населението под 50% от средното за ЕС пет са в България, по четири има в Полша и Унгария, три в Румъния, два в Гърция и един във Франция.

Югоизточният и Североизточният район в България имат БВП на глава от населението, измерен по този показател, в размер на 39% от средния за общността.

В Югозападния български район БВП на глава от населението, възлиза на 76% от средния за ЕС.

По покупателна способност на първо място е централната западна част на Лондон – 580% от средното за ЕС. Следват Велико херцогство Люксембург (266%), Хамбург в Германия (206%), Брюксел (205%) и Братислава (188%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай