Сергей кани бизнес от Китай в Европа

Сергей кани бизнес от Китай в Европа | StandartNews.com

Китай има интерес към големи инвестиции в транспортния сектор в страните от ЕС. Това стана ясно след разговорите на президента на ПЕС Сергей Станишев и Дзяруи Уан, министър на департамента по външна политика на ККП.

Основен акцент по време на срещата между двамата са били инвестициите на Китай в Централна и Източна Европа, както и откриването на нови работни места. "Китай проявява сериозен интерес към големи инфраструктурни проекти", каза Станишев след края на разговорите. "14-те години на отношения между ЕС и Китай са много успешни и за двете страни. Има постоянно засилващ се диалог по всички въпроси от взаимен интерес, които обсъждахме и вчера, и днес с ръководството на Китайската народна република и на Китайската комунистическа партия, която управлява", подчерта Станишев. И отбеляза, че Китай като нова икономическа сила получава и много отговорности на международно ниво. Станишев води делегация на ПЕС в Пекин и по време на срещите си е обсъдил и кризата в Украйна.

"Никой не печели от ескалацията на кризата в Украйна - нито Русия, нито ЕС, нито Китай", каза президентът на ПЕС след разговора си с Юншан Лиу - член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. По време на посещението си в Китай Сергей Станишев, президент на ПЕС, проведе среща с румънския премиер Виктор Понта. Соцлидерът е поел ангажимент да открие предизборната кампания на Понта за президент на Румъния на 20 септември в Букурещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай