Семейният бизнес се поверява на мениджъри

Семейният бизнес се поверява на мениджъри | StandartNews.com

Малките семейни фирми бяха първите лястовици на пазарната икономика още преди 1989 г. Благодарение на семейния бизнес много семейства и до днес се справят с предизвикателствата на кризите и прехода. У нас има и сдружения на семейния бизнес. Преди време на посещение в България бяха представители на успешни семейни фирми в Европа, сред които и д-р Гордиън Гуденус, съдружник в един от най-старите фамилни трезори във Виена - банка "Гутман".

Проучване показва, че при трето поколение една 10% от компаниите запазват собственика

Частните семейни компании са основата на икономиката във всяка европейска страна. Централна и Източна Европа пък е в уникална позиция, защото през последното десетилетие се наблюдава смяна на поколенията и младите излизат напред. Ще успеят ли наследниците да се справят с предизвикателствата на семейния бизнес и кои са основните постулати, които трябва да следват?

"Направихме голямо проучване сред компаниите в Източна и Западна Европа. То показва, че при третото поколение едва 10% от компаниите остават семейни. В тези случаи се прави така, че собствеността да остане в семейството, но се наемат професионални мениджъри, които я управляват", казва д-р Гордиън Гуденус, съдружник в семейната банка "Гутман". Той дава пример със своя бизнес. Фамилия Гутман притежава 80% от капитала на банката, но не управлява. За това си има мениджъри, управителен съвет, които движат бизнеса и вземат оперативните решения. Семейството участва в надзорния съвет, който дава общата насока на бизнеса. Така бизнесът е семейна собственост, но реално управлението е от специалисти, обяснява д-р Гуденус.

Историята на банка "Гутман" е показателна за развитието на семейния бизнес в Европа. Тя е бутикова финансова институция, която се занимава с дългосрочно управление на активи. Главният й офис е във Виена. Банката е на българския пазар от 10 години, казва Величка Христова, директор "Частни клиенти". Тя е завършила специалност "Бизнес администрация" с фокус "Семеен бизнес" в бизнес университета INSEAD. За това десетилетие банката е изградила собствена клиентска мрежа. Има клон в Чехия и представителство в Унгария, където се извършва само инвестиционно консултиране.

Банката е основана през 1922 г. от семейство Гутман. Фамилията е имала индустриален бизнес из цялата Австро-Унгарска империя. Търгувала е с метали и суровини. Когато се разпада империята, притежаваните от Гутман мини и имения са останали извън границите на Австрия. Затова фамилията е принудена да създаде финансова институция - нещо като клирингова къща, която да ги управлява и финансира. Така банката е създадена, за да обслужва личния бизнес на семейството. По време на Втората световна война Гутман напускат Виена и банката престава да работи. Възобновява дейността си през 1954 г. Лицензът се купува от семейство Кахане, което е сред водещите индустриални фамилии в Европа. Основната им дейност е производство на лимонтузу, в което са на второ място в света. Сближават се с няколко застрахователни компании и пенсионни фондове, които по това време са пълни с пари, но няма къде да ги инвестират. Банката започва да играе ролята на инвестиционен посредник, какъвто е и до днес. В момента управлява около 17 млрд. евро активи, а капиталът й е около 40 млн.

"Основната дейност на банката всъщност се основава на доверието - клиентите ни доверяват парите си", казва Христова. Тя признава, че да се работи за семейна компания е много по-различно, отколкото за която и да било друга. В случая реално собственикът не участва в управлението на банката, а само в надзорния съвет. Фамилията има дял от 80%, 20% са на партньорите, повечето от които са дългогодишни служители. С притежаването на акции те са станали част от семейния бизнес. Такова дългосрочно участие не е характерно за други несемейни бизнеси. Затова и логото на банката, което беше сменено преди няколко години, гласи: "Парите. Как да ги запазим" - наблягайки на дългосрочната перспектива на бизнеса.

Правим всичко с мисъл за наследниците

Д-р Гордиън Гуденус, съдружник в банка "Гутман"

Има много добри фактори, които отличават семейния бизнес. Дългосрочният хоризонт - това е основният елемент, който на първо място е характерен за този бизнес. Клиентите ни са хора, които са станали състоятелни именно защото са създали свой семеен бизнес и са успели да го развият в бъдещето. Те мислят дългосрочно. Като семейна компания мислим как да развием бизнеса и да го предадем на следващите поколения. Ние като сериозна компания също сме дългосрочно ориентирани, не гледаме към следващото тримесечие, а далеч в бъдещето. Частното банкиране е нещо много специфично, въпреки че с него се злоупотребява -всяка банка твърди, че има частно банкиране. То не е конвенциално банкиране, не е продукт, който сме направили и го продаваме на клиентите, нещо като прет-а-порте. Ние правим всичко по мярка на клиентите си.

Не назначавайте децата веднага при вас

"Преди да назначите наследника си в семейната фирма, оставете го да поработи от 3 до 5 години на подобна позиция в друга компания. Ако за това време не получи поне едно повишение, по-добре наемете външен мениджър. Научете децата за връзката между усилие и възнаграждение. Така те ще се знаят да ценят парите. Ако не схванат тази връзка, винаги ще имат финансови проблеми". Това съветва Дейвид Борк в своята "Малка книжка на семейния бизнес". Съветът, както и книжката, са много ценни, тъй като в България няма почти никакъв опит в това отношение, а няма и от къде да се прочете. Борк съветва още да не се смесват безогледно семейството и работата във фирмата. Нужно е да се определят точни граници и най-важната от тях е членовете на фамилията да не се бъркат в неща и дейности, от които не разбират и не носят отговорност за тях. Не трябва да се говори за работа по време на семейни празници, вечери и други събирания. Много е важно да се спазва принципа: "Само един носи шапката", казва още авторът. Според него родителите не трябва да отстраняват всички препятствия пред детето, защото така пречат на неговото развитие. "Научете децата да решават проблемите и на други полезни умения, и след това се отстранете от пътя им", съветва Дейвид Борк. Те трябва да знаят, че притежаването на компания е свързано с много голяма отговорност. Не трябва да се допуска конкуренция между членовете на семейството, които работят в общия бизнес, защото това ще го съсипе, е друг съвет от книжката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай