21:15 ч.

18.07.16

2 мин.

4341

3

0

Сделките с имоти в София скочиха с 18%

от Ивета Иванова |

Сделките с имоти в София скочиха с 18%
Снимка: БГНЕС

В малките населени места пазарът се свива заради безработицата


Сделките с имоти в големите градове бележат ръст, но в повечето по-малки населени места се отчита сериозен спад. Това показва, че доходите и пазара на труда в София, Пловдив, Варна и Бургас значително се различават от останалите градове в страната.


В София сделките с имоти за полугодието нарастват с почти 18% спрямо същия период на миналата година и достигат 13 316, сочат данните на Агенцията по вписванията. При ипотеките ръстът е още по-силен - с над 28%, до 6 145. В Пловдив ръстът на сделките за януари-юни 2016 г. е 2,7% до 7 143 броя. Ръстът на ипотеките там обаче достига 14% като те са 1 714 броя. В морската столица Варна сделките нарастват с 1,6% до малко под 5 хил., но при ипотеките увеличението е значително по-голямо - с 19%, до малко над 1800.


В другия голям морски град - Бургас, се отчита сравнително малък ръст на броя на сделките - само с 0,4%. Но не така стоят нещата при ипотеките в града - ръстът им надвишава 23%. Увеличението на ипотеките в тези градове показва, че все повече хора се възползват от ниските банкови лихви, за да рефинансират стари кредити. В по-малките градове обаче ситуацията на пазара на имоти е различна.


В другите областни градове, броят на сделките пада с почти 6% за полугодието. Като изключение правят Плевен, Стара Загора и Русе, където се забелязва умерен ръст на сделките. В Пазарджик също има ръст, което вероятно се обяснява с близостта му до Пловдив, където има повече възможности за работа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:06 · 19.07.2016
А СЛЕДИ ЛИ НЯКОЙ БРОКЕРСКИТЕ КРАДЛИВИ КЪЩИ. 3% ОТ СДЕЛКА И КРАДНЕНЕ НА ОФЕРТИ. ЯКО ПЛАЩАТ НА НЯКОЙ ОКОЛО ТИКВОЧИНИ.3% ОТ СДЕЛКА---КОЙ РЕШАВА
Потребител · 23:47 · 18.07.2016
Пазара на НИ за пореден път се отблъснал от дъното. Тази година бяха продадени 2 НИ, което е с 1 НИ или 50% повече от миналата година :))))))
Потребител · 23:49 · 18.07.2016
@Потребител Дъответно цената на останалите 1 млн НИ скочила с 200% поради голямото търсене.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент