14:50 ч.

16.02.17

3 мин.

0

0

0

Сделките "на зелено" преобладават в жилищните комплекси

от Стандарт |

Сделките "на зелено" преобладават в жилищните комплекси

Покупките на жилища „на зелено" и с кредит са тенденция, която се прехвърля от масовия пазар на жилища и към затворените комплекси, показват данни на консултантската компания Colliers.


През миналата година 57% от сделките в комплексите са осъществени в още процеса на строителството. За сравнение, през предходната 2015 г. делът на сделките „на зелено" е бил 37%. Основна причина за тази тенденция е изчерпването на готовите качествени жилища в комплекси.


През миналата година се увеличават значително и купувачите на имоти в затворени комплекси с ипотечни кредити. Делът им достига 50% от всички, докато за предходните две години е бил съответно 33% и 27%.


Почти 30% са жилищата в затворени комплекси, придобити с инвестиционна цел. Този дял остава без особени промени в сравнение с предходни години като сделките се финансират предимно със собствени средства.


Предлагането на висок клас имоти в затворени комплекси продължава плавно да нараства. Ако през 2010 г. жилищата са 4 хил., през 2016 г. вече са над 7 хил. Предпочитаните локации за реализация на такива проекти са южните квартали на София и подножието на Витоша.


В процес на строителство в момента са 17 проекта с общо 1 650 жилища. От тях общо 10 с около 1 000 жилища ще бъдат завършени догодина. Предстои и стартиране на проектиране и строителство на още 13 комплекса.


През 2016 г. се наблюдава запазване на интереса към апартаменти с 3 спални. С 14% се увеличават продажбите на апартаменти с 2 спални, отчита компанията. За това допринася и реализацията на сделки с инвестиционна цел, обект на които са предимно имоти с по-малък брой помещения.


Засилва се и интересът към жилищата в затворените комплекси с прилежащи дворни пространства – апартаменти на партерно ниво със самостоятелен двор към тях, както и къщи.


Що се отнася до цените, експертите посочват, че отстъпките от офертните цени намаляват до малко под 3% през миналата година, защото инвеститорите все по-реално определят цената на имотите си. Има и случаи, в които купувачите не преговарят офертната цена.


Като номинална стойност цените достигат диапазон 900–1 550 евро на кв.м. с ДДС в зависимост от характеристиките на комплекса и конкретните преговорни условия. Средната цена за най-търсения тип жилище - апартамент с две спални, варира от 160 хил. до 175 хил. евро. При самостоятелните къщи цената е средно 360 хил. евро.


Профилът на типичния купувач не се изменя – семеен, с едно или повече деца, на мениджърска позиция или със собствен бизнес.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент