Само България от ЕС е в топ 10 за аутсорсинг

Само България от ЕС е в топ 10 за аутсорсинг | StandartNews.com

"България е единствената европейска страна в топ 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг според проучването "Global Services Location Index". Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на кръгла маса за състоянието на бранша.

Само за година страната ни се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman&Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г. Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според условията за бизнес, рисковете и разходите.

"В България ИКТ секторът е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела си от БВП", каза зам.-министър Везиева. През последните години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, като 60% от приходите им са от износ.

За последните 10 години в бранша са създадени 35 000 работни места като има потенциал да бъдат наети още 30 000 души. Представителите на брашна посочиха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитват да решат проблема с обучение на специалисти и с внос на кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай