Руснаците се отказват от БГ имоти

Руснаците се отказват от БГ имоти | StandartNews.com

Чакат спад до 35% в търсенето на български имоти от братушките
По-бедните предпочитат Турция и Гърция, богатите избират Дубай

Турция и Гърция са на път да изместят България като топдестинация за покупка на имоти от рускоговорещи клиенти. Вълната от братушки, които са си купили жилище у комшиите, нараства правопропорционално на спада й у нас. Към двете държави се насочват предимно по-малко заможните руснаци, които в момента са и основната клиентела по нашето море. Това показват наблюденията на брокерите, които работят с ваканционни имоти.

"Позициите на България като водещ пазар за ваканционни имоти в Русия постепенно се измества бавно в посока на Крим, Турция, Гърция и други екзотични дестинации предимно в Азия - Дубай, ОАЕ", казва Чавдар Караджов, управител на "Первая линия недвижимость" и член на управителния съвет на "Сдружение брокери на имоти". Според него в момента на родния пазар са останали предимно братушки с по-скромни финансови възможности. Богатите им съграждани предпочитат да харчат парите си в Западна Европа и купуват имоти предимно във Великобритания, Германия, Франция, Испания.

Първата вълна на богати руснаци, които търсеха имоти у нас, отмина, потвърждава и Татяна Одарук от морския офис на "Арко недвижими имоти". Тя отчита и известен спад на реално сключените сделки. Обяснението й е, че причината може да се търси в събитията в Украйна и икономическото ембарго, наложено от страна на Евросъюза към Москва. Обезценяването на руската валута също е в ущърб на нашия пазар на имоти, коментират брокерите. Преди около два месеца стана ясно, че търсенето на български имоти в най-популярната руска търсачка яндекс.ру е спаднало между 30 и 35%. Очакваме това да се отрази и върху реално сключените сделки, коментира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на "Ера недвижими имоти". Според нея обаче тази тенденция ще се усети в бъдеще, защото пазарът на имоти реагира със закъснение от около два-три месеца.

"Все още е рано да се говори за сериозно отдръпване на руските купувачи, по-скоро има леко забавяне в сделките, което може да се обоснове с икономическата криза, която явно вече има ефект и в Русия", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес недвижими имоти". Данните на компанията показват, че задържане в продажбите се регистрира главно при ваканционните имоти, а не толкова при градските. Тенденцията руснаци да си купуват жилище за постоянно живеене у нас продължава.

"През последната година и половина рязко нарасна броят на рускоговорещите клиенти, които приемат България за втори дом", казва Чавдар Караджов. Анализът на компанията му показва, че има трайна тенденция към закупуване на недвижими имоти в нашите черноморски градове, морски и планински курорти с цел постоянно пребиваване.

Търсят се основно не много големи жилища при бюджет от около 35 - 45 000 евро за двустаен апартамент по Черноморието и около 30 000 евро за същия в Банско и останалите планински курорти. Има раздвижване и в посока на запитвания за неголеми къщи с участък земя както в близост до морето, така и в близост до планинските курорти.

Созопол и Поморие по-скъпи от Бургас

Созопол и Поморие са с по-високи цени, отколкото Бургас. Квадратният метър на жилищата в Созопол е средно 871 евро, апартаментите в Поморие се предлагат за около 800 евро на квадрат, показва анализът на "Первая линия недвижимость". В Бургас пък квадратът падна до 653 евро. Само допреди няколко месеца тухлените жилища там се продаваха на цени 800-1000 евро за квадратен метър, а в луксозните кооперации с морска панорама стигаха до 1800 евро на квадрат. В момента в центъра на Бургас вече има обявени продажби за под 500 евро, коментират брокери. Високата цена в Поморие се дължи на все още високия интерес към града, който имат руснаците. Дори и там обаче започва да се чувства отливът. В курортния град има цял квартал, кръстен жаргонно с името "Малката Москва", където живеят основно руски граждани. Диаспората им в Поморие наброява вече над 5000 души.

Югът е по-желан от Севера

Цените на имотите по Южното Черноморие са по-високи, отколкото тези на север, показват данните на "Первая линия недвижимость". За общините Шабла, Каварна, Балчик средната цена е 750 евро за квадрат. Влияние тук оказва и наличието на престижните голф игрища с прилежащите им апарткомплекси. За региона на общини Аксаково, Белослав, Долни Чифлик и Бяла - средна цена от 654 евро за метър квадратен. За самия град Варна средната цена е 662 евро за метър квадратен. По южните плажове цените се движат между 653 и 800 евро за квадрат. В община Несебър средната цена е 729 евро за квадрат, в Поморие - 800 евро за квадрат. Средната цена в Бургас е 653 евро за метър квадратен. Сделките в Созопол се сключват средно на 871 евро за квадрат, докато в община Приморско цените се движат около 740 евро. Квадратният метър в Царево се продава средно за 684 евро. Среден клас имоти на първа линия по Южното Черноморие вече може да се намери за 1300 - 1500 евро на квадрат. Същите имоти допреди няколко години се предлагаха на цени до 2500 евро, обясни Татяна Одарук от "Арко недвижими имоти".

Жители на Алтай се заселват в планините

Жители на Алтай търсят имоти в планините. Това е най-новата тенденция, която отчитат брокерите в Добричко. Като цяло обаче и те споделят за драстичен спад на търсенето на имоти от руски граждани в сравнение с миналата година. В момента на морето има апартаменти на първа линия, които се предлагат за по 40 000 евро, но търсенето не надвишава нива от 25 000 евро. В Балчик агенции предлагат апартаменти на първа линия за по 1200-1300 евро, а има и такива от по 700 евро за квадратен метър, но няма търсене и продажби, коментират брокерите. Липса на интерес отчитат и в Българево, селото, което приюти певеца Сергей Захаров, художника Олег Газманов, а те пък доведоха и руския Д'Артанян - Михаил Боярски. Кметът Георги Георгиев заяви, че тази година не са идвали руснаци да търсят имоти нито в Българево, нито в съседните Св. Никола и Камен бряг. "Имаме много дворове и се предлагат за по 20-25 евро на квадрат, но вече като че ли няма интерес", каза Георгиев.

Някои отдават понижения интерес на кризата и обезценяването на рублата. Други пък твърдят, че у нас имоти си купували руснаци, които вече са излезли в пенсия, но сега им излизало скъпо.

Сръбски звезди с апартаменти в Банско
Заможни македонци и белградчани са основната клиентела в Пиринско

Богати сърби от Белград изместиха руснаците в търсенето на апартаменти в курортите Банско и Разлог през последните 6 месеца. Активни на пазара на имоти са и заможни македонци. Почти ги няма обаче братушките, но това е обяснимо заради кризата в Русия и поскъпването на еврото спрямо рублата с 25%. На практика за руските клиенти имотите са поскъпнали с една четвърт.

"Сърбите се увеличават непрекъснато. Почти всички са от столицата. Много им харесва тук. В родината им жилищата са много скъпи и затова инвестират в Банско и Разлог. Само за август са сключени над 30 сделки, което е много добре за този отпускарски месец. Половината са със сърби и са най-вече за апартаменти в Банско, които са били собственост на англичани и ирландци. Сега се препродават на 2-3 пъти по-ниска цена", твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти "Кас Пропъртис". По-заможните сърби броят по 40 000-50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадратни метра. Други пък дават по 30 000-35 000 евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата. Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и за по 300 евро за квадрат. Сключват се сделки за 12 000 евро за студиа до 35 квадратни метра. Известни спортисти, дипломати и бизнесмени от Сърбия вече имат апартаменти в Банско.

"На всички курортът много им харесва и пращат свои близки, които да си купят жилища тук. Наскоро студио, което през 2009 г. бе купено за 58 000 евро, бе продадено на сърбин само за 22 000 евро. Българи също сключват сделки, но са малко. Сърбите са очаровани от голф комплекса в местността Бетоловото край Разлог. Готови са тук да идват на голф, а не в Словения и Австрия. Впечатлени са от базата, но се жалват от недобро обслужване", казва Бутилов.

Броят по Е100 000 за селски къщи

Единствено новопостроени и добре поддържани селски къщи край планината все още привличат вниманието на богатите руснаци у нас, показват наблюденията на брокерите на имоти. Заможните братушки са готови да дадат до 100 000 евро за такива имоти, но проблемът е, че няма предлагане, коментира брокерът от Сандански Мариана Ангелиева. "Почти невъзможно е да се намери голяма селска и модерна селска къща, която да е с добра локация и в селището да има всички необходими комуникации", допълва брокерката. Интерес има не само към планинските къщи, но и към тези, които се намират на десетина километра от морето. И тук руснаците търсят имоти, които са новопостроени и качествено поддържани. Много често те се купуват не с цел почивка, а за постоянно пребиваване след пенсионирането, разказва Татяна Одарук от "Арко недвижими имоти". Когато намерят подходящ имот от този тип, рускоговорещите клиенти са готови да платят между 80 000 и 150 000 евро. Интерес към стари къщи, които трябва да се реставрират, обаче няма, дори те да се намират съвсем близко до морския бряг. Такива ентусиасти бяха британските клиенти, но те вече липсват на нашия пазар, каза Одарук.

10% ръст на сделките в София

10% ръст на сделките с имоти в София през юли отчита Николай Пехливанов, собственик на "Грийн лайф", пред mediapool.bg. Банковата паника според него е накарала хората да вземат по-бързи решения за покупка на жилища. Агенцията по вписванията обаче отчита, че на годишна база има спад на сделките с 2%, макар че през второто тримесечие на 2014 г. се наблюдава ръст от 34 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай