Руските милиардери са в "ужас" от изолация на страната заради Путин

Руските милиардери са в "ужас" от изолация на страната заради Путин | StandartNews.com

Москва. Най-богатите бизнесмени в Русия са все по-отчаяни, че политиката на президента Владимир Путин в Украйна ще доведе до осакатяващи санкции, но са твърде уплашени от репресии, за да кажат това публично, твърдят руски милиардери и анализатори пред Bloomberg.

Ако Путин не предприеме мерки да сложи край на войната в Украйна след свалянето на самолета на Malaysia Air над територия, контролирана от сепаратистите, той рискува да бъде отхвърлен от международната общност, какъвто е случаят с президента на Беларус Александър Лукашенко, който САЩ определят като последния европейски диктатор, е заявил един руски милиардер, пожелал анонимност. Това, което се случва е лошо за бизнес и за Русия, казва милиардерът. "Икономическият и бизнес елит са изпаднали в ужас," казва Игор Бинин, който оглавява Центъра за политически технологии в Москва.

Никой няма да го каже публично заради заплахата от отмъщение, казва Бунин в интервю за Bloomberg. "При всеки сигнал за недоволство те ще бъдат свалени на колене."

Свалянето на малайзийския пътнически самолет, вследствие на което загинаха 298 души, доведе до възобновяване на заплахите за по-сериозни санкции от страна на САЩ и ЕС, които вече наложиха санкции на руски бизнесмени и компании.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че събраните доказателства предполагат, че Русия е осигурила ракетата, използвана от сеператистите за свалянето на самолета. И докато засега ЕС наложи по-леки санкции срещу Русия в сравнение със САЩ заради противопоставянето от страна на държави като Италия и Австрия, Великобритания и Холандия оглавяват натиска за предприемането на по-смели действия на среща на външните министри на ЕС.

Повечето от жертвите от самолета са холандци (193), а 10 души от загиналите са британци. САЩ вече наложи санкции спрямо членове от обкръжението на Путин, между които милиардерите Генади Тимченко и Аркади Ротенберг. Последните санкции, обявени ден преди свалянето на малайзийския самолет, включваха забрана за Novatek, газов производител, който е отчасти собственост на Тимченко, да се обръща към щатските дългови пазари за набиране на финансиране с книжа с падеж по-голям от 90 дни.

Търгуваните в Лондон акции на Novatek в поевтиняха с 8% за два дни, което понижи пазарната стойност на компанията с близо 3 млрд. долара. САЩ може да наложи допълнителни санкции в следващите няколко седмици като засягащи цели индустрии санкции са вероятни през септември, ако разследващите установят, че сепаратистите са свалили малайзийския самолет. Европа вероятно ще наложи не толкова строги мерки заради по-близките си бизнес отношения с Русия.

"Заплахата от санкции спрямо цели сектори на икономиката сега е много реална и има сериозни поводи бизнесът да се притеснява," казва Михаил Касянов, който е бил министър-председател по време на първия президентски мандат на Путин, от 2000 до 2004 г.

"Ако бъдат наложени санкции срещу целия финансов сектор, икономиката ще се срине за шест месеца."

Според Андрей Костин, който оглавява държавната банка VTB Group, вече наложените санкции могат да тласнат руската икономика към рецесия и да превърнат Русия в изгнаник на световния капитализъм. Путин, който многократно е отричал, че доставя оръжие на сепаратистите в Украйна, няма да се откаже, защото е решен да се противопостави на САЩ и ЕС, смятат от Eurasia Group.

"Той ще продължи да гледа на руското влияние в Източна Украйна и на ветото на Русия за членство на Украйна в НАТО като жизненоважни руски национални интереси," според Eurasia Group. "Военната помощ за сепаратистите ще продължи."

Бившият милиардер Александър Лебедев, който притежава британските вестници Independent и Evening Standard, заяви, че е силно песимистично настроен, че Русия някога ще възстанови отношенията си със САЩ и с европейските си партньори.

"Часовникът се върна в 80-те години, в разгара на Студената война", казва Лебедев. "През 80-те години обаче двете страни се въздържаха. Сега имаме война, така че положението е по-лошо."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай