Румъния ще изнася българското жито

Румъния ще изнася българското жито | StandartNews.com

Страната ни не успя да спечели търг за доставка на пшеница за Египет

Голяма част от българското жито тази година се очаква да бъде изнесено през Румъния. Причината е, че северната ни съседка спечели търг за доставка на пшеница в Египет. Нашата страна не успя да се класира в търга за доставка на жито за африканската държава. Житото от Добруджа обаче много лесно и удобно може да бъде изкупено от румънски търговци, да се натовари на кораби в пристанището на Констанца и да отпътува за Египет, казват представители на бранша. Те припомнят, че тази година не е първата, в която родното жито ще се изнася като румънско. Подобно беше положението и миналата година. Тогава българската пшеница беше доста по-евтина от зърното в Черноморския регион. Търговците използваха това и изкупиха големи количества евтино и качествено родно жито, което изнесоха през Румъния на доста по-високи цени, припомнят производителите. Тази година отрано страната ни опита да направи всичко възможно, за да не допусне същата ситуация и да осигури възможност на родните производители и търговци да продават директно в Египет на по-добри цени. "Със съжаление трябва да се отбележи, че въпреки положените усилия от страна на Национална служба по зърното и посолството в Египет не успяхме да финализираме въпроса за регистрация на българската пшеница в Египет и участието на български търговци в търговете, организирани от GASC", каза шефът на НСЗ д-р Злати Златев.

Освен цените, на които ще реализират стоката си, стопаните са притеснени и за качеството на зърното. Според Стилиян Стоянов от асоциацията на зърнопроизводителите ще се наложи и сушене на житото, което допълнително оскъпява продукцията. В момента почти няма търговия, казват производителите и допълват, че търговци предлагат цена от 300 лв. за тон зърно франко пристанище. По-евтино от очакванията на стопаните се търгува и рапицата - според маслеността й цената варира от 600 до 630 лв. за тон, също франко пристанище. Земеделските стопани са притеснени и заради досегашната работа на фонд "Земеделие", която наложи смяна на ръководството му. "Има проекти на колеги, които отлежават една година, без нищо да се е случило. Все още не се приемат ваучерите за гориво и докато започнем да работим с тях, ще минат поне два месеца. Цялата ситуация е изключително трудна. Затова Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за спешна среща с премиера", каза Стилиян Стоянов.

"За всеки производител, който е инвестирал значителни средства и време в добива на тонове зърно, а сетне вижда как пред очите му част от зърното се похабява или цената му пада поради не добро съхранение, е истинска драма. Това може да се избегне, ако се спазва разработената и утвърдена от Национална служба по зърното Инструкция за съхранението на зърно", каза шефът на службата д-р Злати Златев. Той обясни, че общият капацитет на всички складови вместимости в страната е 12 143 087 тона. Наличната складова база е напълно достатъчна за съхранение на зърното, произведено в страната.

През април и май периодичните проверки, извършени от експертите към Главна дирекция "Зърно и зърнени продукти", бяха насочени освен към изпълнението на изискванията на Закона за съхранение и търговия със зърно и към установяване готовността на лицензираните публични складове за зърно, регистрираните зърнохранилища и другите обекти за съхранение, за приемането и съхранението на произведената продукция от реколта 2014 г. Съгласно утвърдения годишен инспекционен план за проверки до настоящия момент експертите са извършили 238 броя проверки на публични складове и зърнохранилища и 533 броя проверки на други обекти за съхранение на зърно, разказа д-р Златев. Извършените проверки не са установили и в НСЗ няма постъпили сигнали за нанесени щети в складовете за съхранение на зърно в резултат на обилните непрекъснати валежи в последно време. Проверките показват, че лицензираните като публични складове за зърно, регистрираните зърнохранилища, складовете към мелнични, маслодобивни и фуражни предприятия, т.е. обекти, които се намират под постоянен контрол от страна на НСЗ и чиято дейност зависи от качественото съхранение на зърното, са в постоянна готовност за приемане на зърно. Всички мероприятия, касаещи профилактиката и поддръжката на вместимостите и обслужващата ги техника, се извършват по предварително разработен и приет график. По отношение на технико-технологичната и санитарна профилактика складовете механично се почистват, извършва се профилактика на активната вентилация, на системите за дистанционен термоконтрол, на оборудването за приемане и обслужване на съхранението на зърно - автовезни, редлери, елеватори, зърнопочистващи машини, увери д-р Златев. При необходимост се ремонтират покриви, врати, прозорци. Зърнобазите имат сключени договори с оторизирани фирми за контрол, профилактика и маркировка на автовезните и оборудването на лабораториите, допълни той.

В резултат на лошите метеорологични условия се очаква стойностите на влагата на добито зърно да е доста над стандартната. През тази година, усилията на ръководствата на всички складови бази, които разполагат със зърносушилни, е до началото на кампанията те да бъдат приведени в пълна готовност.

Имаме шанс да продадем много зърно зад граница

Половината от ечемика е идеален за качествена бира, казва д-р Злати Златев

Пороите удавиха надеждите на фермерите за богати добиви през тази година. Докъде стигна жътвата и какъв хляб можем да очакваме от новото жито, попитахме изпълнителния директор на Националната служба по зърното д-р Злати Златев.

- Д-р Златев, как върви жътвата на ечемика и пшеницата?

- В края на май 2014 г. предвид метеорологичните условия и развитието на растенията (ечемик и пшеница), имахме очаквания за по-рано започване на жътвата в сравнение с предходните години. В резултат на последващо трайно влошаване на времето - постоянни и обилни валежи, жътвата започна трудно и върви тежко. От една страна, високата влага (почвена и атмосферна) не дава възможност техниката да влезе в блоковете, от друга страна, влагата е причина за забавяне развитието на растенията и узряването на зърното, за полягането на посевите, за развитието на множество болести в последния етап от развитието на растенията.

- Какви са очакванията за добивите тази година?

- През тази реколтна година засетите площи с ечемик възлизат на 2 045 541 дка, спрямо 1 949 239 дка през предходната година. До момента са пожънати 88,06% от площите. Общото производство към момента възлиза на 723 589 тона, при среден добив 402 кг/дка. За сравнение през предходната година средният добив е бил 345,8 кг/дка, а общото производство е било в размер на 661 932 тона. На основание посочените цифри няма място за безпокойство по отношение количеството на добития ечемик.

При пшеницата жътвата е приключила едва за 25,55% от общо заетите площи с пшеница - 11 723 911 дка. За сравнение с предходната година площта, заета с пшеница, е възлизала на 11 896 717 дка. Към момента средният добив е 427 кг/дка, при 376 кг/дка за предходната година. Нашите очаквания са, че количеството ще бъде под нивото на предходната година, която беше рекордна с прибраното 5,4 млн. тона зърно. Въпреки това производството на пшеница ще надхвърли 4,5 млн. тона, количество напълно достатъчно да задоволи нуждите на населението в страната (за изхранване на населението и производство на фураж за животните). Налични ще са значителни количества за реализиране на износ и вътреобщностни доставки.

- Как се отразиха пороите върху качеството на зърното?

- За поредна година НСЗ извършва т. нар. представително окачествяване, при което взема проби от добитото зърно и ги анализира за установяване на качествените му показатели.

Към настоящия момент са взети и анализирани проби от 27,39% от добития до момента ечемик. Стойностите на показателите се движат в широки граници: влагата варира от 10% до 17%, като 19% от анализираните проби са с влага над максимално допустимата при съхранение - 14%, т.е. високата влажност на въздуха и на почвата до момента се е отразила съществено върху този показател. Само за сравнение за предходната реколтна година над допустимите стойности за влага са били само 0,78%, а за реколтна 2012 г. - 1,8%. Хектолитровата маса е в диапазона от 50,7% до 72%, като референтната стойност на хектолитъра, при която се изкупува ечемикът като пивоварен, е 67 kg/100 dm3. Към настоящия момент преобладават партидите с хектолитрова маса по-ниска от оптималната. Показателят, който е определящ за нуждите на пивоварната индустрия е т. нар. белтъчно съдържание, което през тази година се движи в диапазона на 8,8-15,1%, при референтна стойност макс. 12%. До настоящия момент 53% от анализираните проби са с оптимално белтъчно съдържание. Показателят зависи от прилаганата агротехника и от метериологичните условия. Характерно е, че във влажни и прохладни години показателят се движи в оптимални граници. В резултат на падналите валежи има покълване на зърната на класа, което към настоящия момент е установено, че е минимално - около 1% от анализираните проби.

Твърде рано е да се даде прогноза за качеството на пшеницата, в момента стойностите на показателите на анализираните проби варират в широки граници: влага - 10,2-14.1%; хектолитрова маса - 71-83,6%. Трябва да се има предвид, че тя се намира в корелационна връзка с добива на брашно. На всяко понижение на обемното тегло с 11-12 гр/литър рандеманът намалява с 0,78%. Хектолитровото тегло на зърното е в обратна зависимост от влагата, при влажност над 14% хактолитровото тегло се намалява с около 1 пункт на всеки процент влага. Добив на мокър глутен - 17-30% и отпускане на глутена - 4-14 мм. Процентът на покълналите зърна към момента е в ниски граници. Покълването се отразява на т. нар. показател число на падане, който характеризира наличието на ензимна активност в зърното. Средната стойност на показателя "число на падане" към момента е 247,9 сек, при минимална стойност 200 сек. И оптимални стойности от 220 до 270 сек. Едва 7,14% от анализираните до момента проби са със стойност по-ниска от 200 сек. При ниска амилазна активност съзряването на замесеното тесто е забавено, ферментацията му е продължителна, хлябът е с по-малък обем.

- Как се развиват царевицата и слънчогледът и какви са очакваните добиви от тези култури?

- По отношение състоянието на царевицата и слънчогледа е твърде рано да се дават каквито и да били прогнози. Обективното състояние към момента е, че посевите се развиват нормално, Добре влагозапасени са, което в предходни години се явява проблем през летните месеци. В резултат на падналите порои и градушки има голям процент пропаднали площи. Трудно е да се каже в какъв размер са, предвид факта, че в момента се извършват обследвания на пропадналите площи въз основа на подадените молби пред Областните дирекции "Земеделие".

- Ще се наложи ли внос на пшеница тази година?

- Потреблението на пшеница в страната за предходната реколтна година възлиза на 1 692 хил. т. (в т.ч. - за производство на брашно, на фураж и отделено за семена). През предходната година количествата пшеница, напуснали страната в посока ЕС, възлизат на 2 497 хил. т, а износът за трети страни възлиза на 1 311 хил. т. Следователно очакваните количества добита пшеница от реколта 2014 г. ще са напълно достатъчни за задоволяване както на вътрешните потребности, така и за свободна търговия.

- За кои страни и какви количества пшеница се очаква да изнасяме?

- Не разполагаме с данни какви количества пшеница и за кои страни предстои да бъдат изнесени от страната. Това е въпрос, който се регулира от пазара. През последните години основна дестинация за пшеницата са страните от ЕС - близо 66%. При ечемика основното направление, където се реализира, са страни извън ЕС - близо 75%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай