Розето Анка-Мария е вино номер 1 на Балканите

Розето Анка-Мария е вино номер 1 на Балканите | StandartNews.com

Розе от Румъния е големият победител в седмия Балкански международен винен конкурс 2018 (BIWC 2018). Гранд Трофеят - статуетка, изработена от покойния вече артист Кольо Карамфилов, отиде при изба Владой за нейното розе Анка - Мария Сира & Каберне Совиньон 2017.

Наградата бе връчена от граф Джон Умберто Салви MW, едно от най-бележитите имена във винения свят, който бе и сред членовете на дегустационното жури. Освен голямата награда, Анка-Мария на изба Владой взе и Трофей за розе.
Отличията бяха обявени на церемония по време на гала вечерята за участниците във винения форум в събота вечерта.

Тържеството започна с изпълнение на невероятните солистки от "Мистерията на Българските гласове", които омагьосаха гостите от Япония, Китай, САЩ и Балканите.

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в конкурса. Те бяха дегустирани от авторитетно жури, сред което имаше четирима Masters of Wine и един Master Sommelier.

Тази година вината се оценяваха по 100-точковата система, като за 95-100 точки се присъжда двоен златен медал, за 90-95 точки - златен, за 86-89 - сребро, а за 82-85 - бронз. Според правилата на конкурса, всички вина, достигнали нужния резултат за златни медали (еднакъв стил/еднаква категория) бяха сервирани и дегустирани отново в последната част на състезанието, за да се определят носителите на Трофеите и на Гранд Трофея на BIWC.
И ако румънците блеснаха с розето, а сърбите - с бялото /в категорията за бели вина бе отличено Ерго Шардоне 2016 на сръбската изба Темет/, то

България остава ненадмината при червените вина

Трофеят в тази категория отиде при родната изба "Румелия" - за "Ерелия Естейт Селекшън 2013". Производителят от Панагюрище печели престижно отличие на BIWC
за втори път - "Румелия" бе миналогодишният носител на Гранд Трофей за виното си Red Mavrud Reserva 2013.

Собственикът на избата - Цвета Костова, която получи Трофея в събота вечер, бе поздравена не само от колегите си, но и от японския си партньор, който също беше на церемонията. "Получаването на високото отличие за втора поредна година вдъхва увереност на компанията, която продава нашите вина на капризния японски пазар, че изборът да работи с "Румелия" е бил правилен и

нашите вина държат постоянно високо качество

коментира Цвета Костова. Всяка партида грозде, която пристига в Панагюрската изба, минава през стриктен контрол за качество, а после се преработва по най-модерна технология за производство на елитни червени вина. Капацитетът на избата е за 500-600 тона грозде годишно, от които се произвеждат 400-500 хиляди бутилки вино. Основната част от виното е за износ, предимно за японския пазар.
Освен "Румелия", още един Трофей отиде при българска изба - Едоардо Миролио взе награда за пенливо вино – Брут методо Класико 2011.

Сърбите впечатлиха журито и с оражневите си вина - в тази категория спечели Кю ориндж, изба Бикицки, Сърбия.
При десертните вина Трофеят отиде при Винсанто 20 Иърс барел Ейджед 1994, Аргирос Естейт, Гърция.
За четвърта поредна година международното жури присъди и Трофеи за вина от местни сортове с цел популяризирането им:
* Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Асиртико 2017, изба Монемвася, Гърция
* Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Вранац Премиер, изба 13 юли Плантаже, Черна Гора
* Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Винсанто Сигалас 2011, изба Сигалас, Гърция
А изба Монемвася, Гърция взе Трофей за най-добра изба на Балканите, според броя спечелени медали от конкурса.
Трофей за най-добър дизайн получи изба Темет, фамилия етикети, Сърбия.

Общият брой присъдени златни медали от BIWC 2018 е 30, от които 8 за България, за Гърция - 6, за Македония - 3, за Румъния - 3, за Сърбия - 6, за Словения - 1 и 3 за Турция.
Спечелването на Гранд Трофея от вино розе съвпада с кампанията на тазгодишното издание на Балканския винен конкурс и фестивал - #winelovers agaist cancer, на която по време на фестивала се продаваха специални розови фанелки с логото на кампанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай