19:15 ч.

12.03.18

1 мин.

0

2

0

Рекултивираме урановите мини с п одкрепата на МААЕ

от редактор |

Рекултивираме урановите мини с п одкрепата на МААЕ

България ще рекултивира бившите си уранови мини с подкрепата на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ). Това стана ясно след среща на зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов с експерти от агенцията. На нея бе обсъден вече одобрения от МААЕ проект BUL9025, който предвижда предоставяне на експертна и финансова подкрепа от страна на МАЕЕ при разработване на Национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни обекти в България.


На срещата присъстваха и представители на МОСВ, Агенция за ядрено регулиране (АЯР), Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), „Екоинженеринг-РМ" и др.


Освен изготвяне на стратегия, проектът предвижда и закупуване на необходимата измервателна техника и специализирано оборудване за деактивация на замърсените с уран води. Срокът за реализация на проекта BUL9025 е 2 г. В този период ще бъдат извършени анализ и оценка на състоянието на бившите уранови обекти у нас, които сега се стопанисват от "Екоинженеринг-РМ" ЕООД.


В проекта е заложено и посещение на бившите уранови мини от международни експерти на МААЕ, които да се запознаят на място с информация за състава на урановите руди, близостта им с подземни и надземни води и пр.


Специалистите ще подпомогнат и обявяването на процедура от страна на МАЕЕ за закупуване на специализираното оборудване, което ще бъде изцяло за сметка на агенцията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:20 · 14.03.2018
ЕТО ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕДИ СТРОЕЖ НА МАГИСТРАЛИ, АСФАЛТ НЕ СЕ ЯДЕ,КАКТО НИ СЕ ПОДИГРАВАШЕ ЛУИ 14,НО ПОТЕНЦИАЛНИТЕ БЪДЕЩИ РАКОВИ ЖЕРТВИ ЩЕ СА ТАКИВА,ЧЕ ЧЕРНОБИЛ ЩЕ Е КАТО СВЕТЪЛ МИРАЖ ЗА ДЕБИЛНИЯ МАТ,РЯЛ.
Потребител · 10:28 · 16.03.2018
@Потребител Всичко в полза на западните господари.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент