Рекорден ръст на търговията с Унгария

Рекорден ръст на търговията с Унгария | StandartNews.com

България трябва бързо да влезе в Шенген, това ще стимулира икономиката, отбеляза унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто

Рекорден ръст в двустранната търговия с Унгария от 14% е отбелязан през 2015 г. Стокообменът е 1.3 млрд. евро, от който 955 млн. евро е унгарският износ за България. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски в Будапеща, където се проведе Българо-унгарски бизнес форум днес с близо 140 представители на български и унгарски компании. „България успя да защити границите на Европейския съюз от бежанската вълна, която има сериозни икономически последици. Направихте много повече за защитата на Шенген от други шенгенски държави", посочи министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто.

„Затова смятаме, че България трябва да влезе в Шенген колкото може по-скоро, което ще разшири търговско икономическите връзки", допълни той.

На форума министър Лукарски очерта като перспективни за привличане на унгарски инвестиции високотехнологичните сектори като машиностроене и електротехника, информационни технологии, телекомуникации, научноизследователска и развойна дейност, технологии по опазване на околната среда. Потенциал има и в сферата на транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и хранителни продукти, биохрани, здравеопазване.

С министъра на икономиката Михай Варга Лукарски е обсъдил опита на Унгария по въвеждането на дуалното обучение. В Унгария 330 професионални училища са минали към министерството на икономиката. Ежегодно министерството и стопанската камара определят приоритетни специалности за професионално обучение според нуждите на бизнеса, обучението, по които се субсидира от държавата, обяснил министър Варга. В момента по системата се обучават 53 хиляди младежи. Двамата министри са обсъдили и предстоящото откриване на директна въздушна линия между двете столици, която допълнително ще стимулира развитието на бизнес контактите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай