Регистрираме фирма за по-малко от Е100

Регистрираме фирма за по-малко от Е100 | StandartNews.com

Дават възможност на компании с дългове да избегнат фалита

Времето за стартиране на нов бизнес и за регистрация на фирма ще бъде съкратено до 3 дни, а необходимите разходи за това ще паднат под 100 евро. Това ще стане с промени в Търговския закон, които ще бъдат приети през тази година, пише в Националната програма за реформи на България. Програмата за реформи беше приета от Министерски съвет в сряда, а Министерството на финансите вече я изпрати в Европейската комисия.

Всички страни от ЕС трябва да изпратят своите национални програми за реформи през април, а след това през юни Съветът на ЕС ще приеме препоръки по страни.

С промените в Търговския закон ще се въведе възможност за създаване на тренировъчно предприятие като самостоятелен и равнопоставен юридически субект, което ще може да изпълнява стопанска дейност за целите на обучението по предприемачество. Така ученици и студенти ще правят истински фирми, за да се обучават.
Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов от 14 април е създадена работна група, която ще изготви предложенията за промени в Търговския закон. Целта е да се облекчат процедурите по несъстоятелност и да се намали натовареността на съдилищата.

Наред с това на фирмите с дългове ще се даде възможност да избегнат фалита. Предвижда се въвеждане на процедури, които ще позволят на длъжника да продължи дейността си, като в същото време преговаря с кредиторите си с оглед избягване откриването на производство по несъстоятелност и обявяване във фалит, пише в Националната програма за реформи. Ще се въведе и ускорено производство по преструктуриране чрез бърза процедура за одобрение от съда на предварително договорените споразумения между кредитора и длъжника.

Ще се въведе и рамка за извънсъдебно преструктуриране на задължения, която ще осигури възможности за използване на медиатори по отношение на извънсъдебни преструктурирания и ще гарантира по-добър баланс между нуждата от опростяване и намаляване на разходите за процедурите и необходимостта да се гарантират правата на кредиторите, пише в програмата за реформи.

С Висшия съдебен съвет ще се обсъди възможността за развитие на търговските отделения в съдилищата, пише в програмата за реформи. Това се налага, тъй като общият брой на търговските дела, разгледани през 2014 г., е 31 075. Най-голям е броят на делата в Софийски градски съд - 19 211. Следват Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас с над 1000 дела. А общият брой на съдиите, разглеждащи търговски дела през 2014 г., е 205. Средната продължителност на делата по несъстоятелност, приключили през 2014 г., е над 5 месеца. Най-голяма е продължителността на делата в Разград - 17 месеца, а най-малка в Кърджали - 1 месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай