Развалят сделки за разграбване на КТБ

Развалят сделки за разграбване на КТБ | StandartNews.com

Наемат разследваща международна компания за проследяване на парите

Синдици в КТБ ще бъдат назначени още преди съдът да се е произнесъл за несъстоятелността на банката. Това е основната промяна в Закона за банковата несъстоятелност, която парламентът одобри през миналата седмица. До тази поправка се стигна заради горчивия опит с КТБ - банката отдавна е затворена, дори гарантираните депозити вече са изплатени, а тя все още не е обявена в несъстоятелност заради обжалване на искането от страна на мажоритарния акционер "Бромак". А докато се чака решението на съда, в банката имаше посочени от БНБ квестори, които обаче имат доста ограничени правомощия. Целта на промените в закона е да се спре разграбването на банката, а сключените сделки, които ощетяват имуществото на трезора, да бъдат развалени. С приетите промени в закона до обявяването на банката във фалит вместо квестори ще има временни синдици. Най-важната им функция е, че ще могат да искат отмяна на цесии и прихващания, разрешени от квесторите, както и да наемат международна разследваща компания за проследяване на парите.

Предложението за назначаване на синдиците ще дойде от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а съдът ще трябва веднага да ги назначи, гласят новите текстове в закона. Назначаването на временни синдици в КТБ най-вероятно ще се случи още тази седмица. Според поправките в закона временните синдици ще имат специални правомощия, които обаче не включват осребряване на имуществото. Основното им право ще бъде да поискат от съда да се отменят прихващанията. След обявяване на банката в несъстоятелност синдикът може да поиска предишни сделки да бъдат обявени за недействителни и съответно отменени, ако е преценил, че те ощетяват банката. Досегашният срок, в който може редовният синдик да прави това със задна дата, е доста голям - две години преди датата на неплатежоспособността. Или за КТБ това е 20 юни 2012 г. - далеч преди банката да се окаже в лошо финансово състояние. Но за разлика от редовния синдик, за когото сроковете се смятат от датата на неплатежоспособността, временният ще съобразява сроковете спрямо датата на поставяне на банката под специален надзор или в случая с КТБ - 20 юни 2014 г. Целта е да се прегледат и отменят сделките, сключени след влизането на квесторите в КТБ и лавината от цесии и прихващания, която последва.

От квесторите са одобрени прихващания за близо 800 млн. лв., сочат данни от отчета на КТБ. Целта на промените е да се запази имуществото на банката, за да може държавата да си върне поне част от изплатените пари за гарантираните влогове. Временният синдик ще представлява и управлява КТБ до обявяването й в несъстоятелност. Той ще трябва да опазва и попълва имуществото на банката, ще издирва и уточнява имущество, както ще събира паричните вземания на банката. Всички действия на временния синдик ще бъдат под ръководството и контрола на Фонда за гарантиране на влоговете. Това е разумно, тъй като именно фондът изплати гарантираните влогове в КТБ на стойност 2,5 млрд. лв. А след обявяване на банката в несъстоятелност фондът ще трябва да разпродаде останалите активи, за да си върне поне част от изплатените пари за депозитите в банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай