Разработват стратегия за привличане на инвеститори

Разработват стратегия за привличане на инвеститори | StandartNews.com

Българската агенция за инвестиции (БАИ) работи върху стратегия за привличане на инвеститори. Това обяви председателят й Стамен Янев по време на бизнес закуска на тема "България от Шенген до Брюксел", организирана от Български форум на бизнес лидерите. Ние нямаме списък с потенциални компании, които да вложат парите си у нас, а работим на принципа "конкретни фирми в конкретна държава", обясни Янев. Според него първо трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура и създадени подходящите условия, за да дойдат големите инвеститори. Като пример Стамен Янев даде добре развиващия се ИТ сектор, който разчита на бърз интернет и добре подготвените кадри.

Планът "Юнкер" е предизвикателство за страната ни. Това заяви от своя страна зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и допълни: "Основната причина е, че ключови за успеха на даден проект, който кандидатства за финансиране по плана "Юнкер", са иновациите и използването на публично-частни партньорства". И двете са сфери, в които България тепърва трябва да работи, подчерта Даниела Везиева.

От своя страна представителите на бизнеса заявиха, че държавата не работи целенасочено за привличане на стратегически инвеститори. Не чиновниците, а предприемачите привличат инвеститори, бяха категорични от Български форум на бизнес лидерите и препоръчаха в делегациите на БАИ да участват и бизнесмени с добри постижения в България. Бизнесът се оплака от липсата на качествено образование и от реда за възлагане на обществени поръчки на фирми с хора с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай