Разплащат 700 млн. по ОП „Региони в растеж“

Разплащат 700 млн. по ОП „Региони в растеж“ | StandartNews.com

Само по линия на ОП „Региони в растеж" до 2020 г. ще бъдат инвестирани над 3 млрд. лв., като над 1,6 млрд. лв. от тях ще се разпределят към 39-те най-големи български града. Парите ще се насочат в проекти за енергийна ефективност, интегриран градски транспорт, подобряване на градската среда, културна, социална и спортна инфраструктура. Основната цел е максимално бързо да се разпределят средствата към бенефициентите, главно общините, които да започнат да изпълняват проектите си с най-голям приоритет за съответния регион. Вече са разпределени над 50% от ресурса на програмата, но очакванията на експерти от МРРБ са, че основните разходи ще са през 2017 г., когато реално ще се проведат повечето обществени поръчки и ще се сключат най-много договори. Прогнозите са до края на 2017 г. да бъдат разплатени над 700 млн. лв. по проекти по програмата, при очакване да бъдат обявени процедури за обществени поръчки от близо 1 млрд. лв. Вече 75% от средствата на ОПРР са отворени за кандидатстване към бенефициентите.
В началото на 2017 г. на общините ще се даде възможност да кандидатстват с проекти по линия на социалната инфраструктура за деинституционализация на децата, лишени от родителки грижи. Целта е всички стари социални домове да бъдат закрити, а децата да бъдат настанени в модерни центрове. В началото на 2017 г. се очаква да стартира и проект за реформа в спешната помощ с ресурс от 164 млн. лв. с бенефициент Министерство на здравеопазването. Предвижда се модернизация на всички спешни центове в страната, закупуване на ново оборудване за тях и доставка на нови и модерни линейки, с което практически ще се реформира цялата спешна помощ. През месец май се очаква да стартират мерките за туристически проекти, в комбинация с финансовите инструменти на Фонда на фондовете, с акцент върху културно-историческо наследство с национално и световно значение. В средата на 2017 г. ще стартират и мерките за социална подкрепа на възрастни хора, които целят деинституционализация на възрастните. В края на годината ще се обяви и допълнителна възможност за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност в 28-те по-малки града и с това ще приключи обявяването на 100% от ресурса на програмата.
370 млн. лв. от Фонда на фондовете ще бъдат за допълнителна подкрепа на проекти за градско развитие и туристически обекти. Към него ще има три фонд посредника – един за Северна България, един за Южна България и един за София. Те ще финансират приходогенериращи проекти, в градската среда, енергийната ефективност, градски транспорт, спорт и т.н., които ще дадат допълнителна възможност за стимулиране на икономиката на градовете. Една от целите е да се привличат частни инвестиции на базата на публично-частното партньорство. Това е допълнителна възможност за развитието на икономиката, заетостта и населените места.
350 млн. лв. от програмата ще се инвестират в рехабилитацията на над 20 пътни отсечки.
Над 1 млрд. евро е ресурсът по 12-те програми за трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество. Всички те са в изпълнение, като са стартирани и 5-те трансгранични програми с общ бюджет от 480 млн. евро, които допринасят за подпомагане на най-изостаналите региони.
Политиката на ЕС е фокусирана основно върху големите градове, като целта е постигане на по-голям икономически ефект. Но фокусирайки ресурса само там се стига до дисбаланси с по-малките селища. Затова от МРРБ защитават тезата, че малките населени места имат своята немалка роля в развитието на регионите и развиването само на големите градове води до миграция на населението, което има негативен ефект. Темата ще търпи развитие и от МРРБ се надяват след 2020 г. да има по-голям обхват при финансирането на територията на страната.

1 млрд. лв. има
за ВиК-отрасъла

В МРРБ са предвидили средства за изготвяне на общи устройствени планове. Това се налага, тъй като от 2019 г. територии без ОУП няма да могат да изпълняват инвестиционна дейност. Засега не са много общините, които имат влезели в сила планове. Има обаче немалко започнати задания, които трябва да се изпълнят до края на 2017 г., с които по-голяма площ от територията на страната ще бъде покрита с ОУП. До 2019 г. трябва да приключи и реформата в кадастъра, с което около 95% от територията на страната ще бъде покрита с цифрова кадастрална карта. ВиК–секторът също е една от основните политики, по която МРРБ работи активно.
1 млрд. лв. е ресурсът по линия на ВиК–отрасъла с възможност за финансиране по ОП "Околна среда". Приключва водната реформа, но към момента заради липса на консолидация на ВиК-дружествата в няколко области няма да има достъп до европейско финансиране.
Целта на всичко това е да има по-малки различия между регионите в страната, да се постигне по-висок стандарт на живот на хората. Идеята е да се повиши качеството на живот на хората, които искат да останат в родните си места, като им се даде възможност да получат качествено образование, квалификация и професионална реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай