Разнобой сред работодателите

Разнобой сред работодателите | StandartNews.com

Шефовете на АИКБ, БСК и КРИБ излизат с искания, които не са сондирани с всички членове

София. Сред родните работодатели цари разнобой, а често шефовете на техните сдружения използват своята позиция за лични корпоративни интереси. Това алармираха пред "Стандарт" водещи бизнесмени, които се явяват членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Конкретният повод за брожение стана опитът на ръководствата на трите организации да заемат позиция по темата "Корпоративна търговска банка". АИКБ, БСК и КРИБ поискаха оставката на целия Управителен съвет на БНБ заедно с гуверньора Иван Искров. Мотивът бе, че шефовете на Централната банка не са предприели действия за прекратяване на разпродажбата на кредити на ТБ "Виктория", която е част от групата на КТБ. Това веднага накара шефката на Банка ДСК Виолина Маринова да обяви, че напуска УС на БСК. "Не мога да позволя нито моето име, нито авторитетът на Банка ДСК да бъдат свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера", заяви топбанкерката в писмо до медиите.

Според запознати и други членове на работодателските сдружения застъпват позицията на Маринова.
"За да имаме тежест в обществото, трябва да се въздържаме от искания, които могат да се приемат като лобистки", коментират бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай