Разходите по МиГ-29 - колкото за нова ексадрила

Разходите по МиГ-29 - колкото за нова ексадрила | StandartNews.com

София. Разходите за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29 до края на жизнения им цикъл през 2029-а година са почти колкото тези за закупуването на новопроизведени западни многоцелеви бойни самолети, показват разчетите. Това заяви вчера командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев пред "Фокус".

И обясни, че пред армията стоят "значителни проблеми", свързани с използването на остарялата съветска техника.

"Проблемът с МиГ-29 е в няколко направления. Първо, той не отговаря на всички изисквания за съвместимост с нашите съюзници и за водене на съвременни въздушни операции. МИГ-29 е прекрасен самолет, той е чудесен за маневрен въздушен бой, но технологиите се променят непрекъснато в авиацията, защото има взрив на технологии. Ние имаме нужда от самолет, който да предостави качествено нови способности. Вторият проблем е поддръжката и осигуряването на МиГ-29. Този ресурс, който ви споменах, той е само на конструкцията на самолета, така да го наречем на корубата. Но МиГ-29 има двигатели, има кутия на самолетните агрегати, има множество сложни системи и агрегати, които подлежат на периодичен ремонт, а от определен нальот нататък трябва да се закупуват нови", обясни той.

По думите му колкото по-бързо придобием нови самолети, толкова по-добре. Генерал Радев бе категоричен, че не допуска възможност България да остане без изтребители.

"Това означава отказ от национален суверенитет, това означава загуба на национално достойнство. Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, нашите държавници сами да се откажат от национален суверенитет. Това не трябва да се допуска", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай