Раздадоха миньорските Оскари

ГОРУБСО Мадан с отличие за 33% ръст на производството, "Асарел Медет" и "Каолин" получиха по два приза

Раздадоха миньорските Оскари | StandartNews.com

Традиционните награди на най-успешните компании раздаде Българската минно-геоложка камара /БМГК/ по случай професионалния празник на миньора. Отличието за най-високи резултати на големи компании бе връчено на ГОРУБСО Мадан за 33% ръст на производсвото през 2016 г., а за средни фирми призът отиде при "Минпроект". В категория "Иновации" наградите бяха за "Елаците мед" /големи предприятия/ и "Нипроруда" /средни предприятия/.

По две национални награди получиха „Асарел-Медет" и "Каолин". Двете дружества бяха отличени в категориите "Грижа за природата" и "Здраве и безопасност при работа" за дружества с нулеви нарушения и санкции във връзка със спазването на екологичните норми през миналата година и за отчетения нулев трудов травматизъм и през 2016 година. И в двете категории призовете за средна фирма отидоха при "Имерис Минералс". За "Социално-отговорна компания" плакетът бе връчен на "Дънди прешъс метълс Крумовград" заради развитието на новата за България дисциплина "Минна археология".

Студентът от Минно-геоложкия университет Димитър Кайков е първият носител на стипендията на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Тя ще се връчва всяка година от Фондация „Асарел" на най-изявения студент от МГУ. Димитър Кайков изучава „Управление на ресурси и производствени системи", като успехът му е 5,99. "Ръководството на "Асарел Медет" и фондация "Асарел" учредиха наградата, вдъхновени от живота и делото на проф. Лъчезар Цоцорков, който често казваше: "Човек трябва да живее така, че да направи светът по-добър", заяви при връчването на отличието синът му Димитър Цоцорков, който е председател на УС на "Асарел Медет". Специални награди на церемонията получиха ГОРУБСО Златоград и Мини "Марица-Изток", които през 2017 г. отбелязват своята 65-годишнина. Бяха раздадени и персонални отличия, както и призове на музея "Земята и хората" и вестник "Рудничар".

Празникът, организиран от Българската минно-геоложка камара /БМГК/, Научно-технически съюз по минно дело, геология и металургия, Синдикална миньорска федерация „Подкрепа", Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, започна с молебен за здраве на всички работещи в минерално-суровинната индустрия в храм „Света Неделя". В началото на тържественото събрание, което се проведе в „София Хотел Балкан", с минута мълчание бе почетена паметта на дългогодишния председател на БМГК и на Надзорния съвет на „Асарел-Медет"АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който почина на 16 май тази година.

На тържеството присъстваха министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков, заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Красимир Първанов, шефът на КНСБ Пламен Димитров, представители на работодателските организации, кметове, областни управители, посланици и много гости. Членовете на БМГК бяха поздравени за професионалния празник от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай