19:00 ч.

29.08.18

1 мин.

0

0

0

Райфайзенбанк: Отново по-нисък ръст на БВП от очакваното

от Стандарт |

Райфайзенбанк: Отново по-нисък ръст на БВП от очакваното

Емил Калчев, икономически анализатор на Райфайзенбанк (България) ЕАД


Според експресните оценки на НСИ през второто тримесечие на 2018 г. БВП се увеличи с 3.4% на годишна база, което бе малко по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината (3.5%).
Нетният експорт бе отрицателен и задържа ръста на икономиката, като при него износът нарасна с 2.7%, а вносът с 4.6%, в сравнение с второто тримесечие на 2017 г.
От страна на производството, през второто тримесечие продукцията на индустрията отново нарасна, но само с 1.2% на годишна база. От своя страна строителството намаля - с 0.5% на годишна база, въпреки силния ръст от предходните четири тримесечия.
Коефициентът на безработица намаля с 0.8 процентни пункта през второто тримесечие до 5.5%, отразявайки положителната динамика на БВП, и се очаква бавно да продължи да се подобрява. На този фон средната работна заплата в страната се повиши с 85 лв. (в сравнение с второто тримесечие на 2017 г.) до 1125 лв. на месец.
Месечната инфлация за юли беше 0.7%, а от началото на годината се натрупа инфлация от 1.7%. За нея най-голям принос имаха поскъпващите хранителни продукти, жилищата - наеми, текущ ремонт и поддържане, транспорт, ресторанти, хотели и др.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент