Расте интересът към печатните издания, гледаме по-малко телевизия

Расте интересът към печатните издания, гледаме по-малко телевизия | StandartNews.com

Интересът към четенето на печатни издания и книги расте, въпреки навлизането на технологиите в ежедневието ни. В сектора на услугите сред дейностите с най-сериозен ръст на оборота през последното тримесечие на 2016 г. се нарежда „Издателската дейност", където продажбите се увеличават със 17,3% за година, обявиха от НСИ. Общо оборотът за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" през последното тримесечие на 2016 г. е със 7,3% по-висок в сравнение със същия период на 2015 г. Оборотът се увеличава при повечето дейности в сектора, като най-съществен е ръстът именно при „Издателска дейност" - със 17,3%, следван от „Дейности в областта на информационните технологии" - с 14,5%, и „Информационни услуги" - с 13,1%. Спад има при „Радио- и телевизионна дейност" (7%) и „Далекосъобщения" (0,5%).

Оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи" през четвъртото тримесечие нараства с 8% в сравнение със същия период година по-рано. Увеличение има при всички дейности, като най-значително е при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (15,7%) и „Пощенски и куриерски услуги" (10,8%).

При "Други бизнес услуги" най-голям ръст за година е регистриран при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - с 24,6%, а най-съществено е намалението при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" (22,6%).

Спрямо предходното тримесечие общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" от октомври до декември 2016 г. нараства с 4%. Най-голямо увеличение е отчетено отново при „Издателска дейност" - с 12,7%. Като същият ръст на оборота е отчетен и при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика". Спад има при „Радио- и телевизионна дейност" (3,9%) и „Далекосъобщения" (0,8%).

Оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи" от октомври до декември се увеличава с 3,1% спрямо предходното тримесечие. Ръст има при почти всички дейности в сектора, като най-висок е за „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (7%). Намаление се наблюдава само при дейност „Воден транспорт" - с 22,8%.

При почти всички дейности в състава на "Други бизнес услуги" оборотът се увеличава спрямо предходното тримесечие, като ръстът е най-голям при „Други професионални дейности" (7,9%). Само при две дейности има намаление: „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 9,7%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 4,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай