17:15 ч.

12.09.17

2 мин.

0

0

0

Ръстът на износа с 6-годишен рекорд

от Стефан Кючуков |

Ръстът на износа с 6-годишен рекорд

Износът на страната за месец юли нараства с 9,8% и достига 4,6 млрд. лв. Това е най-голямото увеличение на експорта през летния месец от 6 години насам. И заедно с рекордния ръст от месец май с 23,2% е заявка за много добри резултати във външната търговия на страната за цялата година. Общо за първите седем месеца на годината експортът нараства със 13,8% и достига 29,77 млрд. лв. Като много добър знак за развитието на икономиката, е че има сериозен ръст както за страните от ЕС (с 11,2%), така и за държавите извън Общността (с 18,9%). Това показва, че експортът нараства към много търговски партньори на страната и е добра основа за добри резултати на родните предприятия.
Вносът от януари до юли също бележи сериозен ръст - със 17%, като е на стойност 33,192 млрд. лв. Това показва, че растат инвестициите и потреблението в страната, както и вносът на материали за преработка от предприятията.
До края на юли най-голям ръст на износа има за Гибралтар - с 303% до 64,5 млн. лв. Явно Гибралтар отново става привлекателна офшорна дестинация за търговия след като през миналата година износът за там беше сериозно ограничен. На следващите места по ръст на експорта се нареждат Перу (+113,8% до 12,4 млн. лв.), Намибия (+107,9 млн. до 123,9 млн. лв.) и Египет (+107% до 418,6 млн. лв.). Интересното е, че на пето място се нарежда един от основните ни търговски партньори - Русия. До юли износът за Русия скача с над 94% и достига 780 млн. лв. През последните месеци за първи път има ръст на износа за Русия след като през март 2014 г. ЕС наложи мерки срещу страната в отговор на анексирането на Крим. В резултат Русия става вторият по големина пазар за родните стоки от страните извън ЕС след Турция, като изпреварва Китай.
До юли вносът скача най-много от Либия (+246,2% до 9 млн. лв.), Грузия (+184,5% до 338,8 млн. лв.) и Иран (+162% до 77,8 млн. лв.).


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент