Променят закон заради индустриалните зони

Инвеститорите ще говорят със собственика на терена за вода, ток и инфраструктура

Променят закон заради индустриалните зони | StandartNews.com

За промени в Закона за устройство на територията, които касаят индустриалните паркове и терени в страната, настояват от „Национална компания индустриални зони" и четирите национално представени работодателски организации. Това беше обсъдено на второто заседание на Консултативния бизнес съвет към НКИЗ, провело се през миналата седмица.

Функциите на индустриалните зони и паркове трябва да бъдат законово дефинирани и регламентирани, е единната позиция на НКИЗ, КРИБ, АИКБ и БТПП. На бизнес съвета изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес представи нуждата от въвеждането на понятие за „затворени разпределителни системи" в законодателството. Тя посочи, че е логично инвеститорите да контактуват само с едно дружество – чиято е собствеността на терените, което да влезе в ролята на единен посредник с отделните доставчици на услуги (поддръжка на инфраструктура, ВиК, електрическа мрежа, поддръжка на улично осветление и др.).

Страните се договориха НКИЗ да изготви проект за промени в ЗУТ и примери за аналогични законови текстове от други държави. Те ще бъдат изпратени до работодателските организации за разглеждане в техните Управителни съвети. Ако се постигне съгласие и принципна единна позиция, ще може съвместно да се предприемат стъпки към промени в закона.

Участниците в срещата обсъдиха и проблеми, свързани със Закона за обществените поръчки. Необосновани обжалвания често водят до забавяне на мащабни инвестиционни проекти дори с години. Бизнес съветът се обедини около мнението, че оптимално процедурните срокове за разглеждане на обжалванията от КЗК и ВАС е добре да се сведат съответно до 1 и 3 месеца. Участниците се съгласиха, че трябва да се търси баланс между решението на проблема с некоректните практики при обжалванията и правото на достъп до правосъдие. На срещата беше дискутирано и създаването на обща база данни с индустриални терени и технологични паркове, собственост на членове на работодателските организации. Г-жа Барес изрази готовност НКИЗ да съдейства за насочването на инвеститорите към конкретни зони, отговарящи на нуждите и изискванията им, в които да развиват бизнеса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай