Производството на мебели скочи с 10%

Производството на мебели скочи с 10% | StandartNews.com

Липсата на квалифицирани кадри е най-големият проблем на бранша

Производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията. От началото на 2016 г. производството на мебели бележи ръст средно с около 10% спрямо 2015 г., заявиха за "Стандарт" от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Съживяването на производството в сектора се отразява върху динамиката на износа на мебели, който е с тенденция на нарастване - средно с около 3,5% на годишна база. "Не повече от 15-20% от нашите фирми имат активен износ. Голяма част, може би около 40%, осъществяват периодичен износ в чужбина", казаха от Камарата. Над 40-45% от фирмите у нас работят само на местния пазар. За 2015 г. се отчита положителен търговски баланс в сектора от 111 млн. евро. Основните партньори на България в износа на мебели са Германия, Италия, Франция, Великобритания. Водещите групи стоки в износа на българските мебели са традиционно мебели за сядане, мека мебел и матраци. Браншът има сериозен проблем заради липсата на кадри на всички нива, алармират от браншовата камара. През последните години бяха закрити не само отделни паралелки, но и няколко професионални гимназии по вътрешна архитектура и дървообработване, което поставя сектора пред реална криза от недостиг на подготвени кадри. От 14 техникума по дървообработване през 2000 г. в момента реално съществуват четири, което е крайно недостатъчно.

Цените на производителите на мебели нараснаха с 0,2% през април спрямо същия месец на 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт. (НСИ). Като при цените на производителите на мебели за вътрешния пазар се отчита увеличение от 0,5%, а на мебелите за международния пазар - спад с 0,4%. Съществено увеличение с 8,2% се наблюдава в оборота на мебелната промишленост на вътрешния пазар, а продажбите на международния пазар нарастват с 2,5% спрямо същия месец на миналата година. Отново само за април НСИ отчита ръст на промишленото производство на мебели с 3,3% в сравнение със същия месец на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай