Програма "Рибарство" е одобрена и ще бъде пратена на ЕК

Програма "Рибарство" е одобрена и ще бъде пратена на ЕК  | StandartNews.com

София. Проектът на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е разгледан и одобрен на извънредно заседание на Съвета за координация при управлението на средствата от ЕС, съобщиха от пресслужбата на МС.

Така програма „Рибарство" вече може да бъде пратена на Европейската комисия.

Тя е насочена към насърчаване на конкурентоспособността и екологичната устойчивост в секторите на рибарството и аквакултурата. Целта й е да допринесе за повишаване на заетостта и разнообразяване на рибарските дейности.

Общият финансов ресурс на програмата е 113 543 226 евро, от които 88 066 622 евро от Европейският фонд за морско дело и рибарство и 25 476 634 евро национално съфинансиране.

„Чрез средствата по програмата се цели постигане на динамично, устойчиво и конкурентоспособно развитие на сектора за периода 2014 - 2020 г., което да бъде съобразено с опазването на околната среда", каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

„През изминалия месец, успяхме да наваксаме същественото забавяне на програмата", коментира вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова.

Преговорите с Комисията по останалите програми са според предварително заложения график, като се очаква първият кръг от срещи да приключи до 10 октомври.

При представянето на програмата през август стана ясно, че предимство ще имат проекти за аквакултури, при които ще се произвеждат атрактивни за потребителите видове. Целта е пазарът да не се пренасища с видове риба, които не са много търсени и да има устойчивост на производството. В изготвена от ИАРА стратегия за сектора се пропърачва предимство да имат европроектите на големите фирми за производство на аквакултури.

Преди месец бе извършена поредната смяна на ръкъводството на ИАРА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай