Проект за 100 млн. лв. в Индустриална зона "Божурище"

Проект за 100 млн. лв. в Индустриална зона "Божурище" | StandartNews.com

Два нови инвеститора влизат в Индустриална зона „Божурище" до София. Транспортната компания „Дриймс транс" ще изгради своя складова и сервизна база, а „Вак Инвест" ООД – логистичен център. Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи на двете компании сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите. Това ще гарантира държавната подкрепа за ускореното реализиране на проектите.

„Инвестиционният проект на „Дриймс транс" ЕООД предвижда изграждане на складови помещения и сервизна база на терен от 50 дка, откъдето ще бъдат обслужвани транспортните потоци от и за България, Близкия изток, Турция и САЩ", обясни управителят на компанията Йордан Въчев. За целта ще бъдат закупен терен в района на с. Гурмазово, общ. Божурище, върху който да бъдат изградени закрити складове за съхранение на товари с площ 2 000 кв. м, както и открити складове с площ 25 000 кв. м и офис-сграда. На първия етап ще бъдат вложени 3.86 млн. лв., но в рамките на 5 г. инвестицията ще достигне 100 млн. лв., а разкритите работни места ще са над 1000. През първата година ще бъдат наети над 100 души персонал за обслужване на базата. „Около 10 млн. лв. ще бъдат вложени и за закупуване на нови транспортни средства за развитие на нашата дейност. Транспортният и логистичният бизнес в България расте страшно бързо, защото сме много конкурентни в ЕС", поясни Въчев.

Комплексен логистичен център за складиране и съхраняване на товари в Индустриална зона Божурище ще изгради и „ВАК ИНВЕСТ" ООД. На първия етап до средата на 2017 г. ще бъде изградена складова база от 2000 кв. м на стойност 1.606 млн. лв., а за 2019 г. са планирани още 3000 кв. м. Разкритите нови работни места ще са около 120. „В момента разполагаме с база в източната част на София, за нашата дейност е важно да имаме такава и в западната част", заяви управителят на фирмата Ивайло Конярски. "Този проект е важен и за останалите две по-големи компании в групата, които се занимават с изграждане и оборудавне на електрически мрежи.

Министър Лукарски отчете, че до момента сертифицираните инвестиционни проекти са за 179.5 млн. лв. и предвиждат разкриването на общо 2193 нови работни места. Този показател надвишава почти два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти през 2015 г. Три от тези проекти са разположени в Индустриална зона „София-Божурище".
Мила Кисьова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай