07:10 ч.

18.12.17

2 мин.

0

1

0

Продажбите на мотори и GSM-и с най-голям ръст

от Стефан Кючуков |

Продажбите на мотори и GSM-и с най-голям ръст

Продажбите на мотори и автомобили нарастват най-бързо от всички потребителски стоки за домакинствата. Това сочат данните на НСИ за 2015 г., за когато са последните подробни данни за продажбите по групи стоки. Покупките на мотори и велосипеди скачат с 31,5%, а на автомобили с 27,2%. На трето място с ръст от 20% се нареждат продажбите на GSM-и. Веднага след тях се класира търговията с компютърна и канцеларска техника, където има ръст с 16,5%.


Оказва се, че най-голям ръст има в търсенето на средства за транспорт и комуникации, което явно се дължи на забързаното ни ежедневие. Изненадващо, в топ пет на стоките, при които има най-голям ръст на продажбите, влизат килимите и другите подови настилки. Търговията на дребно с тях се увеличава с близо 10%.


При нехранителните стоки спад се отчита в продажбите на строителни материали (-6,3%), части за коли (-2,2%), фотоапарати (-2,1%), телевизори (-1%) и обувки (-0,5%).


По отношение на храните ясно се вижда, че хората имат повече финансови възможности, но същевременно искат да се хранят здравословно. Според данните на НСИ, намаляват продажбите на масло и мазнини (-3,5%), на мляко, млечни продукти и яйца (-1,7%), на хляб (-1,4%) и кафе и чай (-1,4%). Сериозно обаче се увеличава потреблението на риба и рибни продукти, където се отчита ръст в продажбите с над 10%. Потреблението на вино и бира нараства съответно със 7,9% и 4%. А при захарта и сладкарските изделия търговията на дребно се увеличава с 5,3%. Хората ядат и повече месо (+3%) и плодове (+2%).


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

кака Лара · 12:24 · 19.12.2017
Отново лъсва заблудата на народните маси,
защото ако имаше реален ръст в потреблението
то щяха да се вдигнат процентите при продажбата на
хранителни стоки, бяла и черна техника, както и тези
свързани с леката промишленост /облекла и обувки/.
Тези продажби които са споменати по-горе са свързани
с разходните пера по ДДС на водещите фирми в страната !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент