Продадоха къща в София за Е3 млн.

Продадоха къща в София за Е3 млн. | StandartNews.com

Най-голямата сделка на пазара на луксозни имоти през 2016 г. е покупката на луксозна къща за 3 млн. евро в полите на Витоша, съобщиха от Unique Estates. Друга по-интересна сделка на висока цена е продажбата на резиденция на Южното Черноморие за 1.95 млн. евро. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират, посочват от компанията в анализ на пазара на имоти. През 2016 г. се отчете висока активност на пазара на луксозни имоти като има ръст при продажбите на стойност над 1 млн. евро.
Цените на луксозните имоти през 2016 г. нарастват в рамките на 7–8%, като основен двигател на това е новото строителство. През 2017 г. се очаква цените в луксозния сегмент да продължат да се покачват плавно, в рамките на поскъпването от 2016 г., посочват от компанията. За разлика от изминалата година обаче ръстът ще се усети най-вече при старото строителство, където предлагането е ограничено, прогнозират от Unique Estates. Повишаването на цените е най-вече заради дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец" и „Дианабад" например, цените вече започват от 1200–1300 евро и достигат 1500 евро/кв. м.
Нарастващият брой сделки с цел инвестиция може да се определи като голямото събитие на пазара на луксозни имоти през 2016 г., отбелязват още от компанията. През изминалата година делът на продажбите с цел инвестиция се покачва до 30% от всички сделки, при едва 10% през 2015 г., сочат данните. Очаква се тази тенденция да се запази и през настоящата 2017 г.
"Раздвижването на пазара на имоти през последната година, подсилено от банките, изкара на пазара голям брой нови купувачи. Те обаче имат завишени критерии, много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Предлагането нa ĸaчecтвeни имoти, ocoбeнo в лyĸcoзния ceгмeнт, e oгpaничeнo. Eтo зaщo, нeзaвиcимo oт двoйнoтo пoĸaчвaнe нa oбaждaниятa, peaлнo cĸлючeнитe cдeлĸи ca c пo-cлaб pъcт", коментира зам.- управителят на Unique Estates Светослава Георгиева. За активното търсене ще спомогне и раздвижването на кредитния пазар, където прогнозите са ръстът на ипотечните заеми да продължи, и през 2017 г. да е в рамките на 15–20%. Очаква се средният размер на отпуснатите заеми леко да нарасне, докато лихвите продължат плавно да намаляват до средни за годината нива от 3,5–4,5%.
През миналата година отново се е върнал интересът към централните улици на София. Например, пешеходната част на бул. „Витоша" и преките наоколо отново са станали предпочитана зона за живеене, а много търсен е и районът около Докторския паметник. Към традиционно предпочитаните локации – централната част на София и квартали като „Изток" и „Лозенец", вече може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай