Привличаме инвеститори от Дубай и Катар

Привличаме инвеститори от Дубай и Катар | StandartNews.com

Станахме член на Световната организация на свободните зони

Българската агенция за инвестиции (БАИ) подписа споразумение за присъединяване към Световната организация на свободните зони (СОСЗ). "Това ще е един основен канал за достъп до чуждестранни инвестиции от Близкия изток и най-вече Дубай, Катар и другите държави от Персийския залив", коментира изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев. Това е и важна част от годишния екшън плана на БАИ за привличане на инвеститори от различни страни, който агенцията изготви.
Споразумението за членство ще ни даде една допълнителна мрежа от контакти и възможности за привличане на инвеститори и допълнително ноу-хау относно процеса на привличане на инвеститори през такъв тип организации, коментира Стамен Янев.
По думите му необходимостта от такава организация е породена от това, че свободните индустриални и промишлени зони в годините след световната финансова криза станаха основен катализатор за привличането на инвестиции и на възможността всяка една държава да има желания от нея икономически растеж.

Световна организация на свободните зони е основана в Дубай през май 2014 г. под покровителството на Негово Величество Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Регистрирана със седалище в Женева, СОСЗ е единствената мултинационална организация за свободни зони в света в момента. СОСЗ подпомага новите свободни зони във всички аспекти, които се отнасят до организацията, дейността, координацията и подпомагането на членуващите свободни зони по света. Организацията има 252 члена от 47 страни. Голяма част от европейските страни - Литва, Латвия, Естония, Испания, Полша, Сърбия и др. вече са членове на СОСЗ, което им дава достъп до над 1000 различни инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай