Превозвачи подготвят протести в Брюксел

От Съюза на международните превозвачи призоваха 17-те български евродепутати да търсят подкрепа сред колегите си

Превозвачи подготвят протести в Брюксел | StandartNews.com

Съюзът на международните превозвачи ще организира многонационален протест в Брюксел, ако не отпаднат спорните текстове в „Мобилен пакет 1", станал популярен на Стария континент като "Пакета Макрон", при гласуването в Европейския парламент в началото на юли. Това заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи (СМП) Йордан Арабаджиев. Причина за планиране на крайната мярка е решението на евродепутатите от края на миналата седмица да отхвърлят вече гласуваните в началото на юни от Транспортната комисия на Европарламента текстове, които за пръв път допуснаха компромис, съвпадащ с исканията на българския тежкотоварен автомобилен транспорт. Протестите на превозвачите ни в столицата на ЕС по всяка вероятност ще се проведат в ранната есен, след подновяването на заседанията на Европейския парламент, обясни още Йордан Арабаджиев.

Последното решение на Европарламента ни отдалечава от търсения компромис, категоричен беше Йордан Арабаджиев. Става въпрос за отказа на Европейския парламент да даде мандат на транспортната си комисия да участва в тристранни преговори заедно с Европейската комисия и Съвета на министрите на транспорта по спорните текстове в "Мобилен пакет 1".

Създалата се ситуация ни кара да мислим, че старите страни членки на ЕС нямат никакво намерение да се съобразят с аргументите, изтъквани и защитавани от новите държави в Общността, коментира Арабаджиев.

Затварянето на автомагистрали и евентуално - инициирането на референдум за излизане на България от Европейския съюз, наистина са крайни мерки, но ще се наложи те да бъдат използвани, ако не постигнем диалог с европейските институции. Това заяви на спешно обявена пресконференция и Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи. Ние не искаме да стигаме до ситуация да затваряме магистрали в Европа, искаме конструктивен диалог с европейските овластени структури, подчерта Траков. Искаме европейска политика в духа на европейските ценности за общ пазар и равнопоставеност, категоричен бе той. Ще изчакаме да видим как точно ще гласува Европарламентът текстовете в "Мобилен пакет 1" на насрочената за началото на юли сесия, посочи Ангел Траков. На практика имаме само няколко дни, в които отново ще предложим нашите текстове на нашите евродепутати, за да могат те да търсят съюзници в борбата, обясни още Траков. Ще изчакаме гласуването и ако то е против българските интереси, ще подготвим нашите протести, категоричен бе Ангел Траков.

От Съюза на международните превозвачи призоваха всичките 17 български евродепутати да подкрепят подготвените у нас тестове, като се опитат да привлекат съмишленици от другите засегнати страни от Централна и Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай