Празните офиси в София най-малко от 2008 г. насам

Празните офиси в София най-малко от 2008 г. насам | StandartNews.com

Делът на незаетите офис площи в София е паднал до най-ниското си ниво от 2008 г. и към края на март свободните площи са намалели до 9,1%, показват данни на консултантската компания MBL|CBRE. Това са общо около 170 хил. кв. м, като от тях най-високият клас А, за който е и най-силна конкуренцията на наемателите, са около 70 хил. кв. м.

Експертите са провели и проучване сред наематели, което показва, че плановете на бизнеса за растеж са умерени, т.е. на пазара се очаква известна стабилност.

Строителството обаче е доста по-динамично и през тази година се очаква да бъдат завършени 140 хил. кв. м офис площи, повечето от които вече са заети. Този обем би увеличил дела на свободните площи с 2-3%, каза Христо Асенов от MBL. За следващата година са планирани 150 хил. кв. м, което би допринесло с още 2-3% към дела на свободните площи.

За 2019 г. обаче има планирани множество проекти, като според различни прогнози най-вероятно на пазара ще излязат между 150 и 220 хил. кв. м. Ако се стигне до реализиране на всички проекти в пълен мащаб, делът на свободните офис площи в столицата би надвишил 16%, което ще дебалансира пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай