Правят "умен" град до София с Е1,5 млрд.

Комплексът ще включва аквапарк и луксозен хотел с 2500 стаи

Правят "умен" град до София с Е1,5 млрд. | StandartNews.com

1,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в развлекателния и бизнес комплекс "Света София", който се намира в община Елин Пелин. Това ще бъде първият в Европа "корпоративно управляван интелигентен град", благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp.

Дружеството Capital Concept Limited (CCL) обяви, че е получило одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН), акциите му отново да се търгуват на Българската фондова борса. Търговията на публичната платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще помогне на дружеството да поддържа оптимален кредитен профил, за да финансира многомилионния пилотен проект "Света София".

Комплексът, на стойност 1,5 млрд. евро, е проектиран от хонконгското дружество CMDL Architects International. Той ще включва луксозен хотел, конгресен и изложбен център, целогодишно отворен за посетители аквапарк и голям брой първокласни развлекателни и бизнес съоръжения. Хотелът ще предлага около 2500 стаи.

Очаква се новият комплекс да даде силен тласък на заетостта в региона. Когато вече е готов и работи ще бъдат създадени 1850 постоянни работни места. Наетите служители ще могат да се възползват от обучения, осигурени от специализираните образователни програми на CCL. "Искрено вярваме, че проектът "Света София" ще допринесе за оживлението и динамиката на градския живот в София", коментира Джоузи Лок, изпълнителен директор на CCL.

Бордът на компанията е убеден, че по-голямата прозрачност на активите и дейностите на CCL, както и потенциалът за развитие на проекта, ще променят инвестиционния пейзаж в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай