Правят 740 метра виадукт на "Струма"

Правят 740 метра виадукт на "Струма" | StandartNews.com

Новото ляво платно на магистрала "Струма" ще има 7 тунела и над 20 съоръжения като мостове и надлези, включително и големи виадукти. Най-големият виадукт ще бъде дълъг 740 метра. За това съоръжение проектантът предлага много дълго разстояние между колоните от 302 метра при световен рекорд от 305 метра.

Днес беше обявена фирмата, която спечели конкурса за проектиране на магистрала „Струма" в участъка между Крупник и Кресна. Това е компанията „Пътпроект 2000". Днес в пътната агенция журито, което е разгледало две подадени предложения, отвори два плика, в които бяха запечатани имената на проектантите, автори на двата подадени проекта.

Класираният на първо място проект е с ръководител инж. Любен Симеонов, управител на „Пътпроект 2000". Класираният на второ място проект е на „Пътпроект ЕООД" с ръководител инж. Венцислав Зарев.

Проектът, класиран на първо място, е спечелил 93 точки от комплексната оценка, а този на второ – 89 точки.

Журито не е разглеждало различни варианти на трасета, защото в конкурса за преминаване през Кресненското дефиле е зададено трасе, според което лявото платно в участъка е изнесено на изток в планината, а дясното платно остава старият път, който минава през Кресна. Това обясни Петър Диков, представител на Сдружение „Български форум за транспортна инфраструктура".

Проектът касае само лявото платно, като са оценявани пътните съоръжения, начинът на строителство, предложените иновации и въздействието върху околната среда. Двата проекта са на добро техническо равнище. Предвидени са четири връзки между двете платна за населените места по трасето.

Представителите на комисията обясниха, че няма как трасето да не мине през защитени територии, както и да бъде проектирано. Те посочиха, че авторите на проектите са се опитали да минимизират влиянието върху околната среда.

При първия проект ще бъде оказано влияние върху 692 декара защитени територии, а при втория – върху 457 декара защитени територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай