Правим хотели и ВЕЦ-ове в Куба

Правим хотели и ВЕЦ-ове в Куба | StandartNews.com

Български компании може да участват при изграждане на хотели и ВЕЦ-ове в Куба. Възможностите за създаването на съвместни предприятия в хранително-вкусовата промишленост, ВиК, енергетика, ИКТ и туризма бяха обсъдени в Хавана на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и Рамиро Валдес, зам.-председател на Държавния и Министерския съвет на Куба. Това е една от най-високите позиции в управлението на Куба, като самият той носи титлата „коменданте".

„През годините нашите две страни винаги са имали много близки отношения, но нямаме реализирани значими съвместни инвестиционни проекти. Смятам, че е дошло времето това да се промени, а в България има компании, които могат да отговорят на растящите нужди на икономиката на Куба", посочи зам.-министърът.

Според представителите на правителството на Куба, може приоритетно да се работи за разкриване на съвместни предприятия във ВиК и енергетиката и по-специално при изграждането на водноелектрически централи. Туризмът също бе определен като приоритетен сектор, в който може да се използва българския опит, в това число и за изграждане на хотелски бази. Българските акумулаторите са едни от познатите стоки на кубинския пазар. В тази връзка беше обсъдено да се проучат възможностите за съвместно производство в островната държава. В Куба е познат и опитът на България при производство на санитария, който бе определен като перспективен за реализиране на съвместен проект. На срещата беше договорено да се подпише Меморандум между представители на „Строителна механизация" АД – Казанлък, които са част от българската бизнес делегация и са специализирани в ВиК сектора, и Националния институт по хидравлични ресурси.

Създаването на съвместни предприятия в хранително-вкусовата промишленост бе обсъдено на среща на зам.-министър Манолев с Мария дел Кармен Консепсион Гонзалес, министър на хранителната индустрия на Куба. Страната разработва стратегия за храните, в която ще се определят субектите, които ще произвеждат и тези които ще внасят, стана ясно на срещата. Затова сте на точното място в точното време, посочи министър Гонзалес и допълни, че Куба има интерес към разкриването на съвместни предприятия в сектора. Като приоритетни подотрасли бяха споменати млечните продукти и различни видове консерви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай