По-високи екотакси за стари автобуси и камиони, превозвачите готови да съдят МОСВ

Снимка: БГНЕС архив

По-високи екотакси за стари автобуси и камиони, превозвачите готови да съдят МОСВ | StandartNews.com

По-високи екотакси за стари автобуси и камиони предвижда нова подзаконова уредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Стойностите са 938 лв. за нов камион или автобус, и 2325 лв. екотакса за превозни средства над 10 години. Промяната предизвика недоволството на превозвачите, които не са съгласни с таксата и настояват за диалог с ведомството.

Пред БНТ експертът от министерството Антон Пейчев обясни, че основната презумпция за въвеждането на таксата е свързана със събирането и рециклирането на стари превозни средства. Таксата е продуктова и покрива разходите за създаване на нови системи и обезвреждане на опасните компоненти в превозните средства.

Тази такса ще заплащат само задължените лица - които ще пускат на пазара тези автомобили. Режимът за изграждането на тези системи е въведен със закона за събиране на отпадъци, допълни експертът.

Бизнесът и автобусните превозвачи обаче са категорично против новата екотакса. Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи коментира, че те заплащат продуктовата такса още при закупуването, а не при самото рециклиране на превозните средства.

Тук говорим не за събиране на средства при рециклиране, а при вкарване на превозно средство за експлоатация в страната. В момента абсолютно неправомерно от нас се събират средства, заяви Милтенова.

Тя допълни, че ако превозвачите не постигнат съгласие с правителството, ще заведат дело в съда и ще искат отмяна на тази такса.

В отговор представителят на министерството заяви, че таксата се заплаща при самото пускане на пазара на съответния продукт, който при някакъв следващ бъдещ период ще се превърне в отпадък, но експертите не могат да знаят кога точно ще се случи това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай