Борисов: Може само да ни радва, че САЩ вече са шести по инвестиции в България
Общината в София ще преразгледа наредбата за столове и маси по тротоарите






09:45 ч.

12.09.18

2 мин.

0

1

0

По-високи екотакси за стари автобуси и камиони, превозвачите готови да съдят МОСВ

от редактори |

По-високи екотакси за стари автобуси и камиони, превозвачите готови да съдят МОСВ

Снимка: БГНЕС архив


По-високи екотакси за стари автобуси и камиони предвижда нова подзаконова уредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Стойностите са 938 лв. за нов камион или автобус, и 2325 лв. екотакса за превозни средства над 10 години. Промяната предизвика недоволството на превозвачите, които не са съгласни с таксата и настояват за диалог с ведомството.


Пред БНТ експертът от министерството Антон Пейчев обясни, че основната презумпция за въвеждането на таксата е свързана със събирането и рециклирането на стари превозни средства. Таксата е продуктова и покрива разходите за създаване на нови системи и обезвреждане на опасните компоненти в превозните средства.


Тази такса ще заплащат само задължените лица - които ще пускат на пазара тези автомобили. Режимът за изграждането на тези системи е въведен със закона за събиране на отпадъци, допълни експертът.


Бизнесът и автобусните превозвачи обаче са категорично против новата екотакса. Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи коментира, че те заплащат продуктовата такса още при закупуването, а не при самото рециклиране на превозните средства.


Тук говорим не за събиране на средства при рециклиране, а при вкарване на превозно средство за експлоатация в страната. В момента абсолютно неправомерно от нас се събират средства, заяви Милтенова.


Тя допълни, че ако превозвачите не постигнат съгласие с правителството, ще заведат дело в съда и ще искат отмяна на тази такса.


В отговор представителят на министерството заяви, че таксата се заплаща при самото пускане на пазара на съответния продукт, който при някакъв следващ бъдещ период ще се превърне в отпадък, но експертите не могат да знаят кога точно ще се случи това.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:21 · 12.09.2018
Не нормално, който е по- беден и има стар камион, да плаща повече. Но в България Корупцията почва от Съдиите, които сами си избират Шефове. Протестите трябва да са срещу правителството, което можем да свалим. А Съдиите трябва да избием, за да я има БЪлгария и да расте. Мафията почва от Съда. Б. Борисов, като видя че съдиите крадат, но никой не ги съди, и оня почна да краде.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент