По-нисък ДДС за храните ще свие сивия сектор

По-нисък ДДС за храните ще свие сивия сектор | StandartNews.com

Единствено премиерът може да свали цената на хляба

У нас не е престижно да правиш бизнес на светло и няма как да говорим за растеж, докато тарикатите определят модела на работа

Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България

Най-важният въпрос към управляващите е какво се случва с националния бюджет. Той става все по-оскъден и все по-недостигащ, за да покрие всички дупки. Благодарение на факта, че продължаваме да имаме единна ДДС ставка, резултатът е ясен. В сектора "Хлебопроизводство и сладкарство" отдавна минаха 50% сив сектор. С оглед на това подписахме споразумение и започнахме конкретни действия и анализи заедно с КТ "Подкрепа". Това обаче не е достатъчно. Изключително важно е да се знае, че когато премиерът задава въпрос: "Защо не свалите цените на хляба при положение, че падна цената на петрола?", отговорът е един-единствен - този, който може да свали цените на хляба, както и на останалите храни, това е правителството и по-конкретно премиерът. Ние очакваме, че през тази година ще се вземе решението бюджет 2017 да има диференцирана ДДС ставка. Това е единствената възможна реална и ефективна мярка, която би свила сивия сектор. Преди два дни излезе доклад на Европейската комисия. Проблемът с кражбата на ДДС не е проблем единствено на България, той вече е голям проблем и в целия Европейски съюз. Важното е ние да сме подготвени да поемаме решения и като европейски ангажимент, и като национален такъв. При положение, че сивият сектор е влезнал в обществените поръчки, при положение че на никой буквално не му пука, че работи на сиво. Моделът на сивия бизнес стана проспериращият модел за подражание в България. Няма как да говорим за инвестиции във време, в което националният бизнес не се чувства добре. Ние не сме на самотен остров и за да дойде инвеститорът тук, има няколко фактора, които го вълнуват. Освен малката ставка за корпоративния данък, има и други условия, които са изключително важни. Един от важните компоненти е как стои въпросът със сивия сектор.

Инвестициите не биха могли да постигнат растеж, защото инвестиционният индекс е изключително нисък, а той е изключително нисък, защото в България вече не е престижно да правиш бизнес на светло. Моделът на сивия сектор е модел за подражание, защото това е моделът на тарикатите - те са с лъскавите коли, те са с парите в брой, те са тези, които успяват да платят където трябва и каквото трябва, за да се включат в обществените поръчки. Те са тези, които никой не контролира и в крайна сметка те са тези, които нямат задължения и които определят накъде да вървим. А ние вървим надолу, стимулирайки сивия сектор, и няма как да говорим за икономически растеж. Нито пък за сериозен приток на средства в държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай