Политиците: Отворете сметките в Корпоративна (ОБЗОР)

Политиците: Отворете сметките в Корпоративна (ОБЗОР) | StandartNews.com

80% необезпечени кредити е световен рекорд, твърди Румен Гечев

Имената на кредитополучателите от Корпоративна търговска банка трябва да излязат на светло. Около това становище политическите сили у нас постигнаха консенсус. Както "Стандарт" писа днес, 82 фирми са източили спестяванията на граждани, вложени в КТБ. Дружествата, повечето от които са кухи - без дейност, без история, а някои само "с една пощенска кутия", са взели 64% от всички раздадени от банката кредити. Тези компании са виновни за източването на 3,434 млрд. лв.
Ден след като КТБ обяви одита, Йордан Цонев, депутат от Движението и председател на Комисията по бюджет и финанси в 42-ото народно събрание, също бе категоричен, че имената на кредитополучателите трябва да бъдат осветлени. За целта той, заедно с депутата Делян Пеевски, ще внесат в първия работен ден на 43-ото народно събрание законопроект, с който да станат ясни всички кредити и депозити на висшите държавни фигури у нас - политици, министри, кметове, магистрати и други лица, заемали висши постове в държавата. Освен това законът ще извади и фирмите на политиците със сметки в КТБ, както и сметките и фирмите на членовете на техните семейства. Ако текстовете бъдат приети, ясни ще станат и всички реални собственици на офшорни компании, които имат кредити и депозити в Корпоративна търговска банка.
Вече стана ясно, че ГЕРБ също подкрепят разкриването на имената на длъжниците. Още преди месец лидерът на партията Бойко Борисов остро възропта срещу липсата на информация за реалното състояние на КТБ.

"Задължителна стъпка е да излязат имената на кредитополучателите в Корпоративна търговска банка, тъй като става дума за нечуван грабеж", отсече днес финансовият министър от кабинета "Виденов" и сегашен депутат от "БСП лява България" Румен Гечев. "Сигурен съм, че такъв грабеж на отделна банка - 80% от кредитите да не са обезпечени - е световен рекорд", смята той. Гечев бе категоричен, че позицията на Столетницата относно Корпоративна банка не се е променила и БСП няма да подкрепи оздравяването на банката. "Оказва се, че нашите оценки са били правилни и одитът потвърждава нашите отчети, че банката не може да се оздрави", смята Гечев. "Няма да подкрепим държавата да обезпечава фирми и граждани, които не са по Закона за гарантираните кредити", отсече червеният депутат.

Съгласие между формациите ще има и за смяната на Управителния съвет на Българската народна банка начело с гуверньора Иван Искров. Имена обаче още не са обсъждани.

Прокуратурата: Банкова тайна е

Имената на кредитополучателите с необезпечени кредити в КТБ са банкова тайна, припомниха днес от прокуратурата. "Главният прокурор е длъжен да спазва закона и трябва да се съобрази с банковата тайна", пишат от обвинението, цитирани от БЛИЦ. От там обясниха, че според закона няма как по свое усмотрение главният прокурор да огласи имената на облагодетелстваните лица и фирми. Единственият орган, който е редно да знае тази информация, е съдът, казаха още от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай