По-евтин ток за бизнеса

По-евтин ток за бизнеса | StandartNews.com

Борисов нареди на министите да защитят индустрията

По-евтин ток за бизнеса. Това обеща Бойко Борисов по време на националната дискусия "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ. Премиерът нареди на министрите на енергетиката и икономиката - Теменужка Петкова и Божидар Лукарски, по-бързо да възстановят т.нар. добавка "задължения към обществото" върху цената на тока за износ. Така ще се създадат еднакви условия за българските компании с тези на конкурентните фирми от съседните страни, които купуват по-евтин БГ ток. Днес ще се направи още една важна стъпка за поевтиняване на тока. В присъствието на премиера Борисов и на министър Петкова ще бъдат подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". До момента държавата изкупуваше тяхната електроенергия на прекалено високи цени.

Родните фирми няма да бъдат ощетявани да плащат по-скъп ток от конкурентите си в Гърция и Турция. Това стана ясно по време на националната дискусия "Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ. "Няма никаква логика токът за износ да е по-евтин от този за индустрията. Къде е логиката да продаваме евтиния си ток на конкурентите, а скъпия - на нашите фирми", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Има 5-10 търговци на ток, които генерират печалби с по един работник, който само пише фактурите", коментира още министър-председателят. Той призова енергийния министър Теменужка Петкова с думите: "Съберете се веднага с Лукарски и решете въпроса в полза на бизнеса!"

На практика това означава да се възстанови т.нар. добавка "задължения към обществото" върху цената на тока за износ, които бяха премахнати от кабинета "Орешарски", за да се отпуши експортът.

В тази добавка влизат т. нар. "цветни" такси за "зелена" и "кафява" енергия и за компенсиране на високите изкупни цени по дългосрочните договори с известните като "американски" топлоцентрали.

Реакцията на премиера дойде в отговор на въпрос на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, шеф на "Асарел медет" АД и председател на Българската минно-геоложка камара.

"Защо българските производители плащат най-високите цени на ток и газ в Европа", попита Цоцорков, подкрепен и от Антон Петров, представител у нас на гръцката компания "Виохалко", собственик на "Стомана" (Перник) и още няколко металургични предприятия в България.

"Именно заради високите цени на тока и газа у нас пернишкият завод изнесе част от производството си в Гърция", припомни Кирил Домусчиев.

Енергийният министър Петкова призна, че с износа на евтин ток осигуряваме по-добра цена на продукцията на конкуренти на нашите компании. Тя обясни, че работна група се занимава с проблема. "Какво има да го обсъждаме, да се вземе бързо решение", нареди Борисов.

"Облагането на тока за износ с добавката "отговорност към обществото" по същия начин, както това става и за вътрешния пазар, би трябвало да увеличи приходите в енергийната система и да окаже влияние в посока намаляване на цената на тока за бизнеса", коментира за "Стандарт" Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Според него връщането на таксата няма да доведе до намаляване на износа на ток. "Имам чувството, че българската енергетика никога не е продавала в пазарни условия! Ако не може да продава енергията навън, ще намали цената, но не за сметка на индустрията и бита, а за сметка на свои резерви", заяви още Стаменов. Възстановяването на облагането на тока за износ с таксата "задължения към обществото" би трябвало да замрази и цената на тока за бита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай