Подобряват транспортните връзки към „Икономическа зона София – Божурище"

Подобряват транспортните връзки към „Икономическа зона София – Божурище" | StandartNews.com

Със съдействието на Министерство на икономиката бяха проведени поредица от срещи с участието на представители на министерството, на Министерство на транспорта, „Национална компания индустриални зони" ЕАД /НКИЗ ЕАД/, Столична Община и на инвеститори, осъществяващи проекти на територията на „Икономическа зона София-Божурище".

На срещите бяха обсъдени темите за подобряване на транспортните връзки в „Икономическа зона София–Божурище" , връзката на Зоната със спирки на градския транспорт и метрото, изграждане на ЖП отклонение, както и възможност за изграждане на интермодален терминал.

Инвеститорите изразиха позиция, че са избрали индустриалната зона, заради стратегическото й положение и потенциално доброто й инфраструктурно обезпечаване, но изказаха опасения, че изградената към момента инфраструктура няма възможност да поеме очакваното в най-скоро време допълнително натоварване. Инвеститорите заявиха и че очакваният от тях трафик при изграждането на най-големия логистичен център на Балканския полуостров, е 500 камиона на ден.

По време на срещите стана ясно, че един от инвеститорите има подготвен и съгласуван от ДП „Национална компания железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ проект за изграждане на железопътно отклонение, което ще се изгради от тях по начин, който гарантира възможността железопътната връзка да се ползва както от НКИЗ ЕАД, така и от други инвеститори в Зоната. НКИЗ ЕАД ще трябва да се справи с увеличения трафик и наличието само на един транспортен подход, който осигурява достъп до Зоната.

В резултат на срещите бе взето решение да се сформира работна група с участието на МТИСП, НКИЗ, НКЖИ и на други заинтересовани страни, която да координира процесите, за да се изчисти профила на транспортната инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай