По-добра 2017 г. очаква МФ

По-добра 2017 г. очаква МФ | StandartNews.com

По-оптимистични очакванията за икономиката на страната обяви Министерството на финансите в актуализираната си есенна макроикономическа прогноза. Реалният растеж на българската икономика през 2016 г. се очаква да достигне 3,2%, при 2,6% в есенната прогноза. Отново се очаква вътрешното търсене (потребление и инвестиции) да има основен принос за растежа на БВП, но се повишава и ролята на външната търговия, основно заради свиването на вноса. Новата прогноза се прави на база на последните данни на БНБ и НСИ. В резултат на ревизираните данни номиналната стойност на БВП за 2015 г. е повишена с над 2 млрд. лв. По-добро от досегашните очаквания е и представянето на икономиката през първата половина на 2016 г. В резултат на това през 2017 г. растежът на БВП се очаква да бъде 2,9%, при 2,5% в есенната прогноза. Намаляването на растежа спрямо 2016 г. ще се дължи на по-слабото външно търсене от европейската икономика, което ще се отрази в забавяне на растежа на износа до 3,2%.

Повишаването на очакванията за ръста на БВП ще се отразят на нарастване на заетостта - със 0,7%, при 0,6% в есенната прогноза.

Увеличението на потреблението ще бъде подкрепено от положителните тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на гражданите да купуват стоки за дълготрайна употреба, посочват от МФ. Положителен ефект ще има и от увеличението на заплащането в някои сфери на публичния сектор. Като цяло доходите през 2017 г. се очаква да нараснат с 4,6%. По отношение на инвестициите се очаква ускорение на растежа им до 1,1%, поради прекъсване на негативната тенденция при публичните капиталови разходи и запазване на положителната динамика при частните инвестиции.

След като за 2016 г. средногодишната инфлация се очаква да е отрицателна - минус 1,2%, за 2017 г. прогнозите са тя да нарасне до 1,1%. Това ще се дължи на по-високите международни цени на петрола и неенергийните суровини и нарастване на вътрешното търсене. Същевременно потребителските стоки с дълготраен характер се очаква да продължат да поевтиняват.

Общият обем на кредитирането за частния сектор отчиташе спад на годишна база през цялата първа половина на 2016 г. В края на август беше отчетен годишен ръст от 0,1%. Но през септември отново имаше спад на годишна база - с 0,1%. Очакванията са вземанията на банките от частния сектор в края на 2016 г. да нараснат с 0,9% на годишна база. Положителният растеж ще бъде движен в по-голяма степен от кредитите за домакинствата, които ще се увеличат с 1,2% за година, докато ръстът на вземанията от нефинансови предприятия ще бъде 0,7%. През 2017 г. частният кредит ще продължи да възстановява растежа си, който ще достигне 3,2%. С по-голям принос за това ще бъдат кредитите за нефинансови предприятия, които ще отразяват очакваната положителна динамика на инвестициите на частните фирми. Кредитите за домакинствата също ще нарастват, като ще следват развитието на частното потребление, което ще ускори растежа си през 2017 г., както и положителните тенденции на пазара на труда.

Допусканията за външната среда по отношение на
развитието за световната и европейската икономика са същите както в септемврийската прогноза на МФ. Очакванията са цената на суровия нефт тип „Брент" през 2016 г. да е средно 44,3 долара за барел, което е спад за годината с 15,4%. В периода 2017-019 г. се очаква всички основни суровини да започнат да поскъпват при засилване на търсенето и по-ограничено предлагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай