Подновяват износа на агнета за Турция

Подновяват износа на агнета за Турция | StandartNews.com

В началото на 2018 г. очакваме да се възобнови износът от България за Турция първо за дребния рогат добитък и в последствие за едрия, каза министърът на земеделието Румен Порожанов. Министър Порожанов и министърът на храните, земеделието и животновъдството на Турция Ахмет Ешреф Факъбаба дадоха съвместна пресконференция в София. Министър Факъбаба е в страната начело на бизнес делегация от 150 турски бизнесмени. Те са в България по повод провеждането на българо-турски агробизнес форум. Над 500 представители на турския и на българския бизнес вчера участваха в двустранни срещи в рамките на форума.

Важно е процесът по подновяване на износа да бъде прозрачен и контролиран, така че да не се компрометира още от началото от гледна точка на цени и качество на продукцията, подчерта министър Порожанов. Подновяването на износа на животни става възможно сред поредица от срещи между експерти от двете министерства. От 2012 г., освен за разплодните, търговията с животни беше преустановена. "В момента по отношение на ветеринарни сертификати, форма, изисквания и други чисто бюрократични, но много важни формалности, проблемите са разрешени", заяви Порожанов. На въпрос какви проблеми е трябвало да преодолеят двете страни, министърът посочи, че до сега не е имало изчистени ветеринарни сертификати, както и търговски квоти, поради факта, че Турция е страна извън ЕС.

Постигнатите договорености са резултат от маратон от доста интензивни и успешни срещи, подчерта от своя страна министър Факъбаба. Той благодари за изключителното, по думите му, домакинство на страната ни. "Минахме по един маратон от много успешни срещи. Когато има наличност на стоката, която търся при комшиите, бих предпочел да я взема от тях", коментира турският министър на земеделието. Предстои ревизия на политиката по отношение на вноса и износа между България и Турция. Целта ни е страна ни да бъде предпочитан партньор, каза още министър Факъбаба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай