Плащаме данъците за кола и жилище от сайта на НАП

Плащаме данъците за кола и жилище от сайта на НАП | StandartNews.com

Персоналният код вече може да се издава от всеки офис на приходната агенция

Данъците за жилището и колата вече може да се плащат от сайта на НАП. За това е необходимо само да имате персонален идентификационен код. Доскоро от сайта на НАП можеше да се виждат задълженията към общините. А сега и плащането на данъците и таксите може да става директно от сайта. Необходимо е само да имате дебитна карта и регистрация в epay.bg. По същия начин могат да се плащат и други задължения към бюджета - за данъци, осигуровки и просрочени глоби, които се събират от НАП. С ПИК вече може да се подават и осигурителните декларации образец 7 (подава се от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравни права), и образец 5 (подава се от самоосигуряващите се, когато се осигуряват само във фонд "Пенсии"). Сред новите услуги, които може да се ползват с ПИК е и подаването на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.

Персоналният идентификационен код (ПИК) вече може да бъде получен безплатно от всеки офис на НАП в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите.
Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода гражданите могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги. Над 320а000 фирми и граждани вече имат персонален код. През изминалата данъчна кампания всяка трета декларация за доходите беше подадена по интернет с ПИК, над 2 млн. са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г. досега.

 

61% искат да
внасят налози
с карта

61% от българите биха платили своите данъци с карта в НАП, ако имат достъп до POS терминал. Това е ръст от 20% спрямо данъчната кампания от миналата година. Данните са от проучване по поръчка на Visa Европа за България. В последните три години делът на хората, които плащат данъци и такси в брой е намалял със 17%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай