Пишат закон срещу нелегалните горива

Пишат закон срещу нелегалните горива | StandartNews.com

Нов закон за горивата ще се бори със сивия сектор в бранша. Законопроектът е готов и в близките 1-2 седмици трябва да бъде внесен в парламента. Това съобщи пред журналисти Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) след заседанието на Европейската петролна и газова асоциация в София.

Според министерството на финансите 30% от пазара на горива е в сивия сектор. От бранша обаче смятат, че са дори повече. "Аз мисля, че е по-висок - до 40%", заяви Златев.

Новият закон се подготвя от 2015 г. с помощта на работна група от различни ведомства, а основната му цел да се създаде ясен и работещ механизъм за контрол. "В момента пазарът на горива се регулира от 14 закона. За последните 5 години Законът за акцизите в частта за горива е променян 17 пъти. Този пълен хаос в законодателството създава вратичка, през която може да се заобикаля законът", посочи Златев. Той даде като пример ситуацията с акцизните и митническите складове. Във вторите също могат да се съхраняват горива, но те не са снабдени с измервателни уреди, което е предпоставка за злоупотреби. Законопроектът ще предвижда и регистрационен режим на фирмите в бранша. "Би трябвало да има такъв, както навсякъде в Европа", категоричен бе председателят на БПГА.

В тази битка бизнесът с горива има подкрепата и на изпълнителната власт, а новият закон е съгласуван с Министерството на енергетиката. "Правителството полага големи усилия, а контролните органи правят постоянни проверки, за да се преборим със сивия сектор. Борбата не е лесна, това са тежки битки, но се надявам да ги спечелим. С този закон ще бъдат решени голяма част от проблемите на сектора", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сивият сектор при горивата не е само български проблем - злоупотреби има и в други части на Европа, включително в държави като Великобритания, Франция и Белгия. Понякога се случват кражби от тръбопроводите, проблеми с администрацията, фалшификация на документи. България може да се възползва от добрите практики, използвани в Чехия, Унгария и Полша, където действат съответните закони и сивият сектор е сведен до минимум. "Съществуват технологии и добри практики, с помощта на които да се справим с тези проблеми. Ще си сътрудничим с БПГА и българското правителство, за да разрешим проблема със сивия сектор", заяви Джон Купър, генерален директор на Fuels Europe - асоциацията, която обединява петролния и газов бизнес в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай