Печелиш от борсата, ако пестиш енергия

Печелиш от борсата, ако пестиш енергия | StandartNews.com

Въвеждат бели сертификати, които компаниите ще може да продават

Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) ще започне да издава бели сертификати, които ще удостоверяват енергийните спестявания на търговците на енергия и потребителите. Това обяви Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на АУЕР, при стартирането на информационната кампания за популяризиране въвеждането на бели сертификати като нов финансов инструмент за насърчаване на енергийната ефективност у нас. Белите сертификати ще са ценни книжа, които техните притежатели ще могат да търгуват помежду си или на Българската фондова борса, обясни Алексиев. Въвеждането на механизма "Търговия с бели сертификати" (ТБС) е най-подходящият инструмент за постигане на целите, поставени в новия Закон за енергийна ефективност (ЗЕЕ), който беше гласуван на второ четене от парламента, посочи Алексиев.

Всички, които изпълняват мерки за енергийна ефективност, могат да участват в механизма, заяви Красимир Найденов, ръководител на проекта. Постигнатите спестявания ще се определят от фирмите за обследване, записани в регистъра на АУЕР, а самите сертификати ще се издават от агенцията, обясни Найденов. Според ЗЕЕ бели сертификати ще се издават както на задължените да правят енергийни спестявания големи търговци на енергия (с над 10 служители и над 3,9 млн. лв. годишен оборот), така и на собственици на обекти и на фирми, които изпълняват мерки за спестяване. Един бял сертификат (Б.С.) ще удостоверява спестен 1 тон нефтен еквивалент енергия. Цената на един Б.С. ще се определя от пазара, но няма да е по-ниска от разходите за получаването му - около 306 лв.

Белите сертификати ще стимулират провеждането на мерки за енергийна ефективност, като възстановяват част от инвестициите в тях, а реалните печалби ще са от намаляване на разходите за енергия. Бели сертификати ще купуват задължените търговци на енергия, които не са успели да постигнат индивидуалните си цели за спестявания, обясни Красимир Найденов.
Главната цел на ТБС е трайно намаляване на потреблението и енергийната зависимост на България. А като свие разходите на фирмите за енергия, ТБС ще направи икономиката ни по-конкурентоспособна, посочи Алексиев. Очаква се издаването на бели сертификати да започне в края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай