Пътуваме до Скопие с влак

Пътуваме до Скопие с влак | StandartNews.com

Над 915 млн. евро трябват за довършване на оставащите 92,5 км жп линия

София. Ще пътуваме до Скопие с влак след 2022 г. Това стана ясно на Международната конференция "Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море", организирана от Форума за балкански транспорт и инфраструктура.

Доизграждането на липсващите 92,5 км от линията София - Скопие, част от Коридор номер 8, ще струва 915 млн. евро. София и Скопие са единствените съседни столици в Европа без жп връзка. Македония започна изграждането на участъка Куманово - Беляковци (31 км) с 40 млн. заем от ЕБВР и ще го завърши през 2017 г. Това обяви Ирфан Асани, директор на "Македонски железници - инфраструктура". Строежът на отсечката Беляковци - Крива паланка (36 км) ще струва 145 млн. евро и ще завърши през 2020 г., допълни Асани. От Крива паланка до Деве баир на българската граница ще са необходими още 500 млн. евро и отсечката ще е готова най-рано в края на 2022 г., посочи Асани.

От наша страна трябва да се доизградят само 2,5 км от гара Гюешево до границата, за което са необходими 10,5 млн. евро, посочи инж. Мария Милева от Българската асоциация на консултантските фирми в жп строителството. Ще се модернизира и жп линията Радомир - Гюешево (88 км), за което са необходими 220 млн. евро. Трябва да се допробият и 644,7 м на наша територия от тунела под Деве баир към Македония.

България ще работи за включването на Коридор номер 8 в Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Това обяви служебният министърът на транспорта Николина Ангелкова на конференцията. Ангелкова се договори с колегите си от Македония и Албания Миле Янакиески и Едмонд Хаджинасто за приемането на обща Декларация за координирани действия по изграждането на Коридор номер 8.

35 полета седмично от София до Виена

35 полета седмично от летище София до Виена предлагат "България ер" и Austrian Airlines до края на зимното разписание - 28 март. На второ място по търсене от столичния аеропорт е дестинацията до Лондон - 32 полета седмично. До града на Темза летят 4 авиокомпании - "България ер", British Airways, Wizz Air и еasyJet. Трета по интерес с 21 полета седмично на Lufthansa е линията до Мюнхен. Също 21 полета, но на 3 авиокомпании - Lufthansa, "България ер" и Wizz Air, има седмично и до Франкфурт. 18 полета седмично има до Букурещ, 15 - до Атина, по 14 - до Берлин и Истанбул. Общо полети до 43 други аерогари предлага през зимното си разписание "Летище София" ЕАД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай