Пътниците на летищата скочиха с 23%

Пътниците на летищата скочиха с 23% | StandartNews.com

Българските авиокомпании очакват в следващите години ръст в рамките на 10 до 15 на сто. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов.

2016 г. беше сравнително добра година за българските авиокомпании. Тогава през българските летища се преминали 9,2 млн. пътници, пътували с редовни или чартърни превози, отчита Асоциацията.

Ръстът на превозените пътници с международни полети до и от България за 2016 г. спрямо 2015 г. e 1,7 млн. пътници, или 23%. От тях 4,8 млн. (или 52%) са преминали през Летище София. Общо през Бургас и Варна са преминали 4,3 млн., или 47,2%. През Пловдив са преминали 76 хил. пътници, или 0,8% от общия брой.

Според АБА превозените пътници по редовни линии са 6,2 млн. (67,9%) при 4,8 млн. (65%) през предходната година. Ръстът за 2016 г. спрямо 2015 г. е 1,3 млн. пътници, или 28%.

Българските авиокомпании са превозили миналата година 2,2 млн. пътници при 2,03 млн. през 2015 г., или с 8,4% повече. Така 24% от пътниците са били превозени от местните въздушни превозвачи при дял от 27,2% през 2015 г.

Основен фактор за ръста на превозените пътници е туризмът, плюс деловите пътувания до София, коментира Светослав Станулов. Данните за Варна и Бургас по думите му са повлияни от влошената обстановка в Турция и Египет и пренасочването на туристите към българските курорти.

В отговор на въпрос за конкуренцията изпълнителният директор на „България Ер" Янко Георгиев коментира, че Ryanair „се появява там, където има голям потенциал за развитие, което означава, че в България този момент е дошъл. Това е компания, която генерира нов трафик и той след време се преразпределя".

„Това е предизвикателство за нас да станем по-гъвкави на пазара и да предлагаме конкурентни продукти", коментира той. И добави, че „България Ер" очаква 10,7% ръст на трафика през 2017 г. при чартърите и редовните полети.

На въпрос дали ще бъде преразгледан графикът на полетите до Брюксел, Георгиев отговори, че това ще бъде факт през 2018 г., когато България ще поеме председателството на ЕС. Той допълни, че към момента не е налице достатъчно трафик за самостоятелно развитие на междуконтинентални полети от страна на компанията.

Превозвачите трябва да предложат не само ниска цена, а и добра услуга, заяви главният секретар на АБА Йовко Йоцев. По думите му присъствието на нискобюджетните компании действа дисциплиниращо на всички останали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай