Патентен данък за всички микрофирми

Патентен данък за всички микрофирми | StandartNews.com

Приемат облекчени правила за стартиране на бизнес

Да се въведе патентен данък за всички микрофирми независимо от извършваната дейност, обмисля правителството. Мярката цели да се улесни дейността на дребните предприемачи и бе съобщена от зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров на среща с над 50 браншови организации, членове на Българската стопанска камара.

Малките и микрофирми, в които наетите са съответно до 50 и 10 работници, са принудени да оперират по еднакво законодателство с големите компании и са в невъзможност да покриват голяма част от нормативните изисквания. Този проблем са поставили от асоциацията на хлебарите, откъдето твърдят, че малките пекарни заради регулациите не могат да се конкурират с големите хлебозаводи и за да оцелеят, навлизат в "сивата икономика". В тази връзка зам.-министър Везиева е посочила, че в Министерството на икономиката се работи по облекчаване на режимите за започване на бизнес. Ще се копира опитът от Германия, където началото на всяка стопанска дейност е изцяло на регистрационен режим, като контролните органи впоследствие проверяват дали се спазват изискванията. Плащането на патентен данък веднъж в годината пък ще съкрати много административни разходи на дребните предприемачи. В момента на такъв данъчен режим са определени стопански дейности като дребна търговия, занаятчийски услуги, заведения за хранене, ако годишният им оборот е под 50 000 лв. и т.н.

Друга идея, върху която работи Министерството на икономиката, е регулациите за правене на бизнес да са съобразени с региона. Ключов приоритет на министерството е електронизацията на административните услуги, което също ще подобри обслужването на бизнеса и ще намали неговите административни разходи, както и възможностите за корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай