Отварят фабрика за рапани в Каварна

Отварят фабрика за рапани в Каварна | StandartNews.com

До средата на 2015 г. ще бъдат разкрити над 400 работни места в морската община

Реализацията на няколко инвестиционни проекта ще разкрие нови 407 работни места в общината, каза пред "Стандарт" кметът на Каварна Цонко Цонев. "Първите нови работни места за 157 души ще бъдат разкрити още през декември, когато започне да функционира изграждащата се фабрика за преработка на рапани", каза Цонев, като добави, че според справката на бюрото по труда в града регистрираните безработни в момента са 450 души.

Инвеститор във фабриката за рапани е варненската фирма "ЕЛЕКТА 03" ООД. Размерът на инвестицията е 1,5 млн. лв., като 440 хил. лв. са съфинансиране по проект по програмата за развитие на сектор "Рибарство". Фабриката ще бъде с капацитет на преработка на 200 тона готови за консумация рапани, като продукцията ще се изнася в Китай, Корея, Америка, в някои страни в Европа, а ще се продава и в България.

Годишно по Българското Черноморие се изваждат 4-5 хил. тона рапани. Друга голяма инвестиция в Каварна е фабрика за преработка на миди, която ще е първата в страната и на Балканите и трябва да готова до края на май 2015 г., казва каварненският градоначалник. Плановете са там да се разкрият 60 работни места. Инвестицията от 3 млн. лв. е на голяма ирландска фирма с вложения в ЮАР, Германия и Полша. Фабриката ще стартира с капацитет на преработка на 1500 т миди годишно, а за 2-3 години капацитетът ще стигне над 5 хил. тона.

"Целта на ирландските инвеститори е да станат конкурентни на чилийските миди в световен мащаб. Фирмата се ангажира да изгради 250 м обезопасителна стена под нос Чиракман, където се намира фабриката, за да не падат камъни. Това е важно за Каварна, тъй като нос Чиракман е потенциална земетръсна зона и има опасност от свлачища. Брегоукрепителното съоръжение ще струва 600 хил. лв.", каза Цонев.

Близо до парцела, на който се правят двете преработвателни предприятия, е планирано площ от 2 дка да се даде на каварненските рибари и да се изгради рибарско селище с около 20-ина съоръжения за нуждите на рибарите от Каварна, казва кметът.

В началото на май 2015 г. търговска верига се очаква да открие свой обект в морския град, където ще се разкрият 40 работни места, а от началото на юни за сезона 150 души ще се търсят за работа в новия петзвезден комплекс "Бялата лагуна", който е край Каварна. "Албена" е инвеститорът в партньорство с "Томас Кук", като първият етап на инвестицията е за 3 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай