Отварят борсата за малки фирми

Отварят борсата за малки фирми | StandartNews.com

Карина Караиванова представи визията си за управлението на Комисията за финансов надзор, която се състои от 10 точки. Парламентарната комисия по бюджет и финанси днес изслуша зам.-министърът на финансите Карина Караиванова, която е единственият кандидат за председател на КФН. Караиванова обяви, че трябва да се набележат мерки, за да се съживи и активизира капиталовия пазар.

На въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП какво може да се направи за съживяване на капиталовия пазар, тя отговори, че е необходимо разнообразяване на видовете финансови инструменти чрез създаване на инфраструктура за търговия с деривати, по-голяма ликвидност и обем на търгуваните книжа, облекчения на административните процедури и електронизация. Друго предложение е да се стимулират компаниите и мажоритарните собственици да увеличат обема на свободно търгуваните акции, както и да се създаде сегмент на БФБ за малки и средни предприятия, които да набират капитал не с проспекти, а по облекчени условия. Караиванова увери, че тези идеи ще бъдат обсъдени с инвестиционната общност и бизнеса. "Факт е, че нашият капиталов пазар е поставен в ъгъла.

Известно е, че развитите капиталови пазари са около или над 100% от съответния БВП", коментира тя. У нас пазарната капитализация е паднала до 10% от брутния вътрешен продукт. Сред основните задачи на КФН е да провежда срещи с бизнеса и инвестиционната общност, на които ще се обсъжда работата на комисията и как да се съживи капиталовия пазар, каза Караиванова.

На въпрос на депутата Румен Гечев от БСП какви са очакванията за стрестестовете на пенсионните фондове, настоящият зам.-министър на финансите отговори, че след оценките на активите, доверието на хората ще се повиши. Караиванова обясни, че има проекти на закони, които целят подобряването на управлението на пенсионните фондове, и че те трябва да инвестират във финансови инструменти, за да повишат доходността си.

Необходимо да се сложи още един фокус в работата на КФН - върху превенцията, каза още Карина Караиванова. Според нея трябва да се работи за стимулиране на добрите бизнес практики, а не само върху пазарните злоупотреби. Тя иска КФН да се идентифицира с диалогичност, прозрачност, да има равно третиране на поднадзорните лица. Затова ще се въведат регулярни приемни часове за членовете на комисията с поднадзорните лица, ще се провеждат семинари и обучителни срещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай