Отпускат над 16 млн. лв. за наводненията

Отпускат над 16 млн. лв. за наводненията | StandartNews.com

София. Общо 16 204 360 лева ще бъдат отпуснати във връзка с наводненията през изминалите месеци в страната. Това реши правителството на заседание днес, съобщи МС.

Основната част от средствата – над 13 млн. лв., отиват в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Най-пострадалите от наводненията в края на м. юни общини Варна и Добрич ще получат съответно над 1,8 млн. лв. и над 860 хил. лв. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение.

Останалите около 3 млн. лв. ще бъдат разпределени между Министерския съвет и министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и на регионалното развитие. Те са за възстановяване на разходи при участие в спасителни и неотложни аварийни дейности, ремонти на училища и болници и за изпълнение на програми за превенция на бедствия.

Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки. Финансирането е осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай